De obicei, in comert se gasesc fructe crude de avocado, care trebuie lasate cateva zile sa se coaca.

Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu degetul: daca degetul lasa o urma usoara, atunci fructul este copt; daca nu, va mai fi lasat cateva zile pana va putea fi consumat.

Fructul crud poate fi ajutat sa se maturizeze mai repede punandu-l intr-o punga de hartie. Daca se pune in frigider un avocado crud, se stopeaza procesul de coacere.

 

Proprietatile fructului avocado

 

    1 Sursa majora de antioxidanti


Fructul avocado contine o gama impresionanta de fitonutrienti cu rol antioxidant.

Dintre acestia amintim:

 

    Fitosteroli: beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol Carotenoizi: beta-caroten, alfa-caroten, luteina, neoxanthina, beta-cryptoxanthina, zeaxanthina Flavonoizi: epicatehina, epigalocatehina

Cea mai mare cantitate de antioxidanti se gaseste imediat sub coaja fructului, de aceea este bine ca avocado sa fie curatat cat mai “subtire” cu putinta.

 

    2 Acizi grasi nesaturati

 

Avocado contine acidul linolenic (omega-3), acidul linoleic (omega-6) si acidul oleic- lipide cu rol foarte benefic la nivelul sistemului cardiovascular si nervos.


Avocado este un fruct foarte bogat in lipide (70%), dar aceste lipide fiind polinesaturate si mononesaturate aduc un mare beneficiu organismului, prevenind obezitatea si ateroscleroza.

 

sursa foto:sxc.hu