Beneficii pentru sanatate ale prazului
Antioxidantii cu sulf si alicina din compozitia prazului scad nivelul colesterolului prin inhibarea HMG-CoA (asemanator medicamentelor de sinteza-statine)- o enzima hepatica necesara pentru sinteza colesterolului.
Substantele cu sulf (antioxidantii) din praz inhiba dezvoltarea bacteriilor, a virusurilor si a fungilor, efect asemanator cu cel al usturoiului si al cepei.
Alicina stimuleaza sinteza oxidului nitric o substanta endogena cu rol vasodilatator, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si optimizeaza fluxul sanguin la nivelul tesuturilor.
De asemenea, are un efect antiagregant, asemanator aspirinei, care ajuta la preventia formarii de trombi in artere si vene, care stau la baza aparitiei infarctului de miocard sau a trombozei venoase periferice.
Prazul contine un antioxidant flavonoid denumit kampferol, cu rol protector asupra vaselor de sange. Continutul important de acid folic protejeaza inima prin scaderea nivelului de homocisteina.
Nivelul crescut de homocisteina in sange este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare.
sursa foto:sxc.hu