Proprietatile merelor

 


Marul este originar din Asia Centrala, fiind cultivat in prezent pe tot globul, fiind unul din cele mai cunoscute fructe. Merele contin antioxidanti, vitamine, minerale si fibre, fiind un aliment-medicament.
 

 

1 Antioxidanti


Merele contin fitonutrienti cu rol puternic antioxidant precum lutein-zeaxanthina, quercetina beta-carotenul, vitamina C.

 

 

Acesti antioxidanti lupta impotriva radicalilor liberi, prin aceasta asigurand buna functionare si longevitatea tuturor celulelor din organism, precum si eliminarea toxinelor.
 

 

2 Vitamine

 


Merele contin foarte multa vitamina C, aproximativ 5 mg/100g mar.


Merele sunt deasemenea bogate in vitamina A si vitamina K.

 

 

 

Marul contine complexul de vitamine B:vitamina B1(tiamina), B2 (riboflavina), B3, B5, B6, B9. Marul este o sursa importanta de acid folic (vitamina B9) implicat in sinteza acizilor nucleici care formeaza ADN.

 

Merele contin niacina (vitamina B3) si acid pantotenic (vitamina B5) implicate in metabolismul glucidic, protidic si lipidic.

 

Merele contin foarte multa piridoxina (vitamina B6) esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos.
 

 

sursa foto:shutterstock