5 / 9

Carmen Radu: Vreau sa fiu mandra de tara mea si fericita aici

Garbo.ro: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?
 

Carmen Radu: Ca sa ma simt romanca. Mai ales cand strigam cu totii, impreuna, “Romania, Trezeste-te!”, e emotionant. Vreau sa fiu mandra de tara mea si fericita in tara mea, e atat de simplu. Sistemul actual si politicienii ma fac nefericita. Acest lucru trebuie sa se schimbe.


Garbo.ro: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?


Carmen Radu: Procentajul actual de reprezentare politica a femeilor in Parlament este de-a dreptul rusinos si ne situeaza la marginea democratiei: 9% femei si 91% barbati. O majoritate zdrobitoare a carei decizii le simtim pe pielea noastra, a tuturor. Domeniile feminizate – educatia si sanatatea – sunt la pamant, subfinantate constat in ultimii 20 de ani.

Este un fapt binecunoscut in lumea actuala, de care politicienii romani se pare ca n-au auzit: tarile in care femeile sunt bine reprezentate politic au note foarte bune la democratie si nivel de trai. Pentru mine, reprezentarea politica a femeilor este indicatorul democratiei. Din pacate, nu traim intr-o tara democratica din acest punct de vedere.

 

Garbo.ro: In ce mod s-ar imbunatati viata femeilor din Romania prin politici sensibile la dimensiunea de gen?


Carmen Radu: Probabil cea mai mare durere a romancelor este lipsa serviciilor sociale pentru ingrijirea copiilor. De exemplu, am citit niste cifre care m-au infuriat: in 1990, existau 13.369 de crese. In 2010, numarul lor a scazut dramatic cu 85% (?!), pana la nici 1.800, la nivel national. Am mai citit ca in anul 2010 nu a fost construita nici macar 1 gradinita la nivelul intregii tari.

Este inadmisibil ca bugetul public, la care contribuie milioane de femei, sa fie cheltuit pe orice altceva in afara de infrastructura de ingrijire.

Viata femeilor ar fi mult imbunatatita daca ar exista crese, gradinite cu program prelungit, after-school-uri, legea bonelor, avantaje fiscale pentru angajatorii care amenajeaza spatii pentru copii la locul de munca, program flexibil la locul de munca.

Un exemplu despre cum legile din Romania sunt oarbe la gen: a fost introdus anul pregatitor la gradinita, obligatoriu. In absenta gradinitelor - doar 1.498 la nivel national, inclusiv cele private. Unde si cum isi imagineaza guvernantii ca vor face copiii acel an pregatitor? Isi imagineaza ei stresul, alergatura si cheltuielile la care ii supun pe parinti? In Romania devine imposibil sa mai faci copii. Datele despre scaderea natalitatii ne demonstreaza acest lucru.

Garbo.ro: Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?
 

Carmen Radu: O voce si un chip pentru Romania. Iesirea din invizibilitate a unor categorii diverse de oameni. Cum zicea Andreea Molocea intr-o emisiune TV, o palma data politicienilor. O trezire la realitate. Un reminder pentru demnitate. Un miracol pentru Romania adormita - mii de oameni pe strada, in zeci de orase, protestand pasnic, cu suflet si umor. E pur si simplu frumos. Abia astept primavara, sa fim si mai multi!
 

Carmen Radu este PR & Marketing Manager si membra a asociatiei pentru apararea drepturilor femeilor, Front.

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri