4 / 9

Tudorina Mihai: Desteapta-te romanco!

Tudorina Mihai este traducatoare si autoarea deja-cunoscutului blog al Medusei.

Garbo.ro: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?

Tudorina Mihai: Am iesit initial pentru a-l sustine, ca toata lumea, pe Raed Arafat. Am revenit in zilele urmatoare pentru ca am simtit ca se trezesc romanii la viata si prind glas sa-si strige nemultumirile.

Iar eu am multe nemultumiri sa le transmit politicienilor. Nu stiu pe care sa le mentionez mai intai, cele legate de coruptie, incompetenta, incalcarea grosolana a legilor inclusiv de catre seful Statului si mai ales m-am saturat de atitudinea sfidatoare a lor, a politicienilor, prin afacerile lor si mimarea interesului pentru cetateni.

Vreau legi si politici publice mai bune, politicieni care sa asculte si sa lucreze pentru ce au fost angajati. Ei in cele din urma sunt angajatii nostri, sunt pusi in functii sa apere interesele noastre, ale cetatenilor si cetatenelor, nu pentru interesele lor personale, ale rudelor lor, ale firmelor nepotilor si cumnatilor lor.

Proteste Ianuarie 2012, feminism romanesc

 Ciumpalace protestand in Piata Universitatii

Garbo.ro: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?

 

Tudorina Mihai: Inseamna ca femeile, jumatate din populatie, sa fie corespunzator reprezentate la nivel politic. Pe de o parte prin prezenta lor mai buna in forurile unde se iau decizii politice – parlament, guvern, consilii judetene si locale unde in prezent nu sunt nici 10%, departe de ceea ce inseamna o reprezentare democratica. Pe de alta parte, Statul sa fie mai activ in rezolvarea problemelor femeilor.

Sunt multe exemple, de la serviciile de ingrijire a copiilor pana la problema violentei in familie, la politicile de reconciliere a vietii de familie cu munca, starea maternitatilor si infrastructura de ingrijire.

Femeile fac servicii de ingrijire in mod informal, ele au grija de copii, ele au grija de bolnavii din familie, ele au grija de persoanele in varsta din familie. Prin urmare Statul si politicienii daca vor sa ia de pe umerii femeilor o parte din greutatile lor cotidiene ar trebui sa investeasca mai mult in servicii de crese, gradinite, in azile pentru varstnici si alte servicii de ingrijire pentru persoanele varstnice, in spitale. Stim bine ce se intampla in Romania la ora actuala.

O persoana internata in spital nu se poate descurca singura daca nu are ajutorul familiei. Cineva trebuie sa-i gateasca, sa-i aduca mancare, sa-l ingrijeasca, sa-l spele, de obicei de toate lucrurile astea se ocupa rudele de sex feminin ale bolnavului. Statul ca sa imbunatateasca calitatea vietii femeilor trebuie sa intervina cu mai bune servicii de asistenta si cu infrastructuri de ingrijire mai extinse.
 

Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?

Tudorina Mihai: S-a spus deja, dar vreau sa mai spun si eu. Protestele sunt un lucru bun neasteptat. Parea greu de crezut in cazul romanilor iesirea in strada fara organizarea unui sindicat sau partid sau altcineva. Ceva i-a scos acum in strada, nu stiu ce, o fi explodat mamaliga cum se zice in popor. Mi-a placut si creativitatea si ironia oamenilor din strada, insa cel mai mult si mai mult mi-a placut sa vad ca politicienii au inceput sa se teama.
 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri