Top 3 cele mai fascinante femei ale ISLAMULUI

Printesa Ameerah Al Taweel

Printesa Ameerah Al Taweel

1 / 3

Sotia Printului Alwaleed bin Talal, Printesa Ameerah din Arabia Saudita este una dintre cele mai cunoscute filantroape. Printesa Ameerah activeaza in cadrul fundatiei sotului ei – Fundatia Alwaleed Bin Talal. Ea este de asemenea cunoscuta pentru frumusetea ei ravasitoare, specifica femeilor din Orient. „Cream prima retea de femei lideri din Arabia Saudita”, a declarat printesa, in cadrul unei emisiuni CNN, anul trecut.


„Avem femei lideri in diverse sectoare. Ele se reunesc, stabilesc prioritati si cum sa gestioneze aceste prioritati si cum vocea lor poate ajunge la oamenii potriviti. Cred ca acesta este un pas ce cred ca va duce la o schimbare pozitiva”, a mai spus printesa Ameerah Al Taweel. Printesa este o sustinatoare a drepturilor femeilor din Arabia Saudita si din celelalte tari islamice, iar influenta ei este esentiala in acest sens.


In prezent isi desfasoara activitatea in zona umanitara mai mult, atat in Arabia Saudita, cat si in Burkina Faso, Pakistan si Somalia. Este membra a consiliului organizatiei Silatech din Doha (Qatar) si de asemenea, Ameerah Al Taweel a deschis Centrul Printul Alwaleed Bin Talal pentru studii islamice de la Universitatea Cambridge, alaturi de Printul Philip.
 

 Foto main: Shutterstock.com, femeie in islam, femeie

Foto: captura YouTube  WSJDigitalNetwork

Zaha Hadid

Zaha Hadid

2 / 3

Zaha Hadid, din Iraq este arhitecta de renume mondial, supranumita „Star-hitecta”. Este faimoasa pentru ca de-alungul carierei a impins mai sus, tot mai sus, barierele arhitecturii contemporane, venind cu solutii extrem de ingenioase. Trebuie sa retinem numele Zahei Hadid, ca fiind una dintre cele mai interesante personalitati feminine ale momentului.
Zaha Hadid este prima femeie care a castigat prestigiosul premiu Pritzker in arhitectura, dar are la activ o sumedenie de recunoasteri, intre care si Premiul Stirling si de asemenea un alt premiu prestigios premiu in arhitectura pentru Muzeul MAXXI – centru de arta contemporana din Roma.


In acest moment, Hadid lucreaza in China, unde a proiectat Wangjing SOHO un complex de retail si birouri ce se va deschide in cursul anului urmator. Zaha Hadid lucreaza si pentru King Abdullah Petroleum si pentru Centrul de Studii si Cercetare din Riyadh (capitala Arabiei Saudite). Hadid a studiat matematica la Universitatea Americana din Beirut, inainte de a merge sa studieze arhitectura la Londra.


Foarte recent, Hadid a devenit vocala cu privire la rolul femeilor architect din tara ei adoptive, spunand ca avut parte de mai mult misoginism in Londra, decat in oricare alta parte Europei: “Am observant ca imi este mai usor in alte tari europene. In Marea Britanie este mai dificil. Sunt foarte conservatori”, a declarant ea.


Anul trecut insa, Zaha Hadid a primit decoratiunea Dame Commander si a fost numita de catre BBC, una dintre cele mai puternice 100 de femei din Marea Britanie. In tara de origine Iraq, Zaha Hadid se intoarce cu greu, chiar daca firma ei de arhitectura a fost comisionata pentru realizarea cladirii Bancii Centrale a Iraq-ului. “Nu m-am mai intors de 30 de ani. Rezistenta mea nu are de-a face cu starea de acolo, ci cu partea personala, cu intoarcerea emotionala”, a spus Zaha intr-un interviu.
 

 

Foto: Wikipedia

Regina Rania a Iordanului

Regina Rania a Iordanului

3 / 3

Rania a Iordanului este de asemenea, una dintre cele mai cunoscute femei ale lumii islamice. O cunoastem pentru frumusetea ei deosbita, dar mai ales datorita actiunilor pe care le intreprinde atat in scop umanitar, cat si pentru a sprijini afirmarea femeilor din islam si a diversitatii lor.


Regina Rania este foarte activa si in retelele de socializare. Pe Twitter are aproape 3 milioane de urmaritori, iar pe Youtube ea raspunde intrebarilor utilizatorilor. “In Lumea Araba femeile nu au inca drepturi egale cu ale barbatilor, dar nu puteti sa presupuneti ca aceasta este situatia tuturor femeilor, ca toate sunt subjugate si opresate”, spune ea intr-un astfel de clip.


In acest moment, Regina Rania este membra a mai multor organizatii international cheie. Activitatea ei este impresionanta si nu poate fi cuprinsa intr-un spatiu discursive stramt, regina Iordaniei fiind una dintre cele mai celebre femei ale lumii. Este sustinatoare pentru drepturile copiilor in cadrul UNICEF, face parte din boardul Fundatiei Internationale a Tinerilor si de asemenea activeaza in cadrul Natiunilor Unite. Ea participa de asemenea la Forumul Economic Mondial unde atinge diverse probleme prin discursurile sale cum ar fi cetatenia globala, tineret, educatie, reforma educatiei, drepturile femeilor, sustenabilitate, filantropie si multiculturalism.

Sursa foto: Site-ul oficial al Reginei Rania - www.queenrania.jo

Regina are 4 copii. Pe Twitter ea se auto-prezinta simplu – “o mama si o sotie cu un job foarte cool”.
 "Ma trezesc si am simt o persoana obisnuita. La sfarsitul zilei traiesti pentru oamenii pe care ii reprezinti. Este o onoare si un privilegiu pentru mine, sa am aceasta sansa,de a face o diferenta - o diferenta importanta in vietile oamenilor - si este responsabilitatea mea de a obtine cat mai mult, avand aceasta oportunitate", aflam din biografia oficiala a Reginei.

 

 

 

Foto Regina Rania - Flickr.com

Materialul are la baza informatii via: www.arabianbusiness.com si en.wikipedia.org

 

Printesa Ameerah Al Taweel
Zaha Hadid
Regina Rania a Iordanului

Rezumat

Cand ne gandim la feminitatea din lumea musulmana, cel mai adesea ne vine in minte imaginea modesta a femeilor acoperite de costumele lor traditionale ce le invaluie. Intr-o societate profund patriarhala, unde doar spatiul privat pare sa le fie rezervat femeilor, este greu de imaginat ca ar putea exista si femei de succes. Exista insa personaje feminine fascinante care provin din lumea islamica si pe care merita sa le cunoastem indeaproape.

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri