Protejarea organismului prin antioxidanti
Organismul nostru este expus radicalilor liberi din diverse motive. Un lucru este sigur: nu ii vedem si nu ii simtim cand acestia ne ataca. In mod silentios insa, acestia produc efecte ireversibile asupra organelor, tesuturilor si celulelor noastre. Factorii de mediu sau modul nesanatos de viata pe care il ducem determina supraproductia de radicali liberi. Stiati ca poluarea, fumul de tigara, expunerea excesiva la soare, consumarea anumitor substante chimice prezente din ce in ce mai frecvent in alimentele de toate zilele, radiatiile, stresul, diabetul duc la imbatranire prematura?
Truism sau nu, dar am evita multe probeleme daca am sti cum sa prevenim. Inainte de a trata...Cea mai eficienta arma de protectie impotriva atacului de radicali liberi este aceea de a ne crea rezerve proprii de antioxidanti. Putem obtine acest lucru printr-o dieta echilibrata, saraca in grasimi si bogata in fibre alimentare si substante antioxidante, prin exercitii fizice regulate si printr-o expunere cat mai mica la factorii nocivi ai mediului.
Beta-carotenul, vitamina C, vitamina E, extractul de ceai verde sau de armurariu, extractul din seminte de struguri sau de ginko biloba, extractul de schisandra, licopenul, n-aceticisteina, acidul alfa-lipoic, seleniul sau coenzima Q10 sunt excelenti antioxidanti. Consumati cate mai multe legume si fructe proaspete bogate in antioxidanti naturali si evitati procurarea lor din suplimentele nutritive. Antioxidantii pe care organismul nostru ii extrage din alimente sunt benefici atat pentru functionarea normala a creierului, cat si pentru sanatatea generala a organismului.