Candidoza este o afectiune pe care aproape fiecare femeie activa sexual o face la un moment dat in viata. Candida albicans este o ciuperca ce traieste in flora vaginala normala, insa in anumite conditii acestea se dezvolta in exces si determina aparitia candidozei vaginale. Aceasta este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei vaginale, fiind insotita de dureri, prurit (mancarime) si secretii modificate.

Care sunt simptomele candidozei vaginale?

Simptomatologia vaginozei depinde atat de cauza, cat si de sensibilitatea femeii si a gradului de multiplicare micotica:

- modificarea secretiti vaginale la nivelul tuturor caracteristicilor sale: miros, consistenta si abundenta. Secretiile devin mai abundente, au un miros intepator si aspect adesea branzos, albicios. Aceste secretii apar indiferent de perioada ciclului menstrual in care femeia se afla.

- Disconfort vaginal in timpul actului sexual: durere, mancarime, intepare, senzatie de arsura, simptomele variaza;

- Prurit vaginal si vulval, chiar si pe labii (senzatie de mancarime); uneori la examenul vizual femeia prezinta leziuni de grataj (scarpinare);

- Uneori, pot sa apara si crampe in abdomenul inferior, la modificari de pozitie sau chiar in timpul mersului;

- Uneori pot sa apara usturimi la urinare.

Dieta anticandidoza

Anumite alimente ajuta flora vaginala sa isi mentina pH-ul si starea de echilibru. Va prezentam cele mai importante alimente in dieta anti-Candida.

Iaurtul

Iaurtul contine culturi lactice, probiotice, acestea fiind bacterii care aduc beneficii organismului, in special florei intestinale. Insa ele stimuleaza si alte functii si se para ca stimuleaza si lupta anti-Candidda, ajutand la mentinerea echilibrului florei vaginale.

Legume crude

Unele legume au proprietati antiinflamatorii si de inhibare a dezvoltarii unor microorganisme. Astfel de lugume au efect inhibitor si pentru Candida albicans, impiedicand-o sa se dezvolte in exces la nivelul florei vaginale. Legumele cu astfel de proprietati sunt cele precum usturoiul, varza, ceapa, broccoli, gulia. La polul opus, legumele care contin multi carbohidrati, de exemplu amidon, trebuie evitate daca suferiti de candidoza. Foarte bogati in amidon sunt cartofii, dar si orezul (contine mai mult amidon decat acrtofii).