Este important sa intelegem pe de o parte ca viata sexuala este o necesitate fundamentala o organismului nostru, iar pe de alta parte ea nu trebuie restransa, limitata si pusa sub amprenta abstinentei. Beneficiile unei vieti sexuale regulate, cu partener stabil, au fost demonstrate prin numeroase studii de specialitate:

Sexul creste autoaprecierea si respectul de sine

Pentru orice reusita din viata noastra este foarte importanta motivatia, aceasta ne ofera fiecare gram de energie sa mergem mai departe indiferent de obstacole. Sexul creste mult autoaprecierea si imaginea de sine, stimuland initiativa, relatiile sociale, scazand frustrarile si reactiile negative in fata unor obstacole din viata de zi cu zi. Cei care fac sex mai des, insa nu sporadic, ci cu parteneri stabili, au un echilibru intrerior mult mai stabil. Este vorba de sexul cu partener stabil ci nu sporadic fiindca implica atasare sentimentala si o daruire mai mare, dincolo de satisfacerea unei nevoi.

Sexul scade riscul tulburarilor comportamentale

Sexul diminueaza sau elimina accesele de furie, nervozitatea permanenta, depresia, anxietatea, atacurile de panica etc. Creste increderea de sine, iar orgasmele ajuta la eliberarea unor hormoni care participa in echilibrul psiho-comportamental al oamenilor.

Sexul ne mentine tinere si frumoase

Activitatea sexuala regulata, cu partener stabil, mentine echilibrul hormonal si ne ajuta sa aratam mai tineri decat varsta pe care o avem. O viata sexuala inceputa corect, la maturitatea organelor sexuale, ci nu precoce, frecventa si cu parteneri stabili pentru lungi perioade de timp se pare ca influenteaza pozitiv sanatatea si mentinerea tineretii, inhiband intens procesele de senescenta (imbatranire). Specialistii precizeaza ca sexul regulat, de aproximativ 4 ori pe saptamana, ne poate intineri chiar cu 10 ani. Studiul care a evidentiat aceste concluzii a fost realizat pe femei cu varste de peste 30 de ani, iar cele care au fost apreciate dupa aspect cu pana la 12 ani mai tinere de o comisie de consultanti aveau o viata sexuala activa si regulata. Explicatia consta in cresterea estrogenilor eliberati in timpul actului sexual, care au numeroase beneficii asupra organismului femeii.

Sexul ne face mai buni

Oxitocina eliberata in timpul actului sexual determina modificari ale comportamentului – ne face mai sensibili, mai afectuosi, mai intelegatori, mai dragastosi si mai romantici. Specialistii au evaluat aproximativ 60 de femei aflate la varsta premenopauzei si au investigat fluctuatiile oxitocinei in functie de activitatea sexuala a acestora cu sotii lor. In urma testelor psiho-comportamentale realizate ulterior s-a observat ca femeile care faceau mai des sex aveau episoade de trandrete mai frecvente, iar cele de irascibilitate mai rare.