Molarii de minte sunt ultimii dinți permanenți care erup, de obicei între 17 și 25 de ani. “În unele cazuri aceștia își fac apariția în mod normal, fără a provoca probleme, însă în situații mai puțin fericite dinții nu au suficient spațiu pentru a erupe sau pentru a se dezvolta normal. Deși mulți dintre molarii de minte pot fi păstrați pe arcadă vreme îndelungată, orice persoană de peste 16 ani ar trebui să verifice situația acestora cu ajutorul unei radiografii panoramice, iar dacă sunt prezenți în os, să meargă la o consultație de rutină pentru ca medicul stomatolog să facă o evaluare corectă a cazului”, recomandă specialistul ortodont.

În cazul în care o extracție este indicată, această nu trebuie amânată, pentru a evita complicații cum ar fi:

Pericoronarita

Aceasta este inflamația gingiei și a țesuturilor din jur, manifestată prin durere, limitarea deschiderii gurii, inflamarea ganglionilor locali etc. “Dacă dintele nu are suficient loc să erupă, pricoronarita va recidiva periodic, iar disconfortul produs de ea va deveni cu mult mai mare decât extracția în sine”, atenționează specialistul ortodont.

Resorbția rădăcinii dintelui vecin

Forța naturală de erupție poate împinge molarul, când acesta are o poziție oblică, în rădăcina molarului de 12 ani. Smalțul dentar este foarte dur, astfel încât coroana molarului de minte poate topi rădăcina dintelui vecin, deoarece cementul care acoperă rădăcina este mai moale decât smalțul, iar cel mai slab cedează întotdeauna. Prin același mecanism se topesc și rădăcinile dinților de lapte în timpul erupției celor permanenți.