Recomandarea medicilor este clara: fiecare dintre noi trebuie sa consume cel putin 400 de grame de fructe si legume in fiecare zi, conform BBC. Cu toate acestea, rareori respectam sfatul specialistilor, iar organismul nostru este privat de cantitatea necesara de fibre, vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.

Cel putin 400 de grame nu reprezinta, de altfel, decat un minimum necesar pentru organism, insa cantitatea optima este dubla: 800 de grame de fructe si legume proaspete ne vor imbunatati starea de sanatate, ne vor ajuta sa fim si sa ne simtim mai frumoase, fapt care va influenta in mod direct starea noastra de fericire de zi cu zi.

Care este principalul obstacol

In majoritatea cazurilor, principalul obstacol care ne impiedica sa consumam constant fructe si legume proaspete este timpul. Fructele si legumele, mai ales cele culese direct din gradina, se strica repede daca nu sunt depozitate in conditii optime, fapt ce ne obliga sa mergem la magazin o data la doua sau la trei zile.

Uneori, acest lucru este imposibil din cauza timpului, iar cele mai multe dintre noi ajung sa cumpere si sa consume fructe si legume proaspete doar in weekend.

Exista, insa, o solutie, iar tehnologia ne vine in ajutor. Stiai ca poti sa pastrezi aspectul de „proaspat cules din gradina” al fructelor si legumelor pana la 30 de zile? Unele aparate, precum aceste combine frigorifice, sunt dotate cu functia Everfresh+, special proiectata pentru pastrarea prospetimii fructelor, legumelor si a verdeturilor prin reglarea umiditatii in interior si prin designul constructiv al sertarului.

Care sunt cele trei mari avantaje ale consumului de fructe si legume proaspete


Consumul de fructe si legume proaspete are cateva avantaje concrete, pe care le vom enumera in continuare:


1. Scade riscul aparitiei unor boli grave


Studiile arata ca substantele nutritive din fructele si legumele proaspete scad riscul aparitiei cancerului, a bolilor de inima si a diabetului zaharat de tip 2. In plus, acestea iti ofera mai multa energie, impiedica aparitia obezitatii si reduc si efectele imbatranirii, scriu cei de la livestrong.com.


2. Iti ofera cantitatea necesara de fitochimicale


Fitochimicalele sunt factori alimentari puternici care au efecte profunde asupra sanatatii si prevenirii bolilor, dupa cum noteaza publicatia farmflavor.com. Fitochimicalele au o puternica legatura cu pigmentii fructelor si legumelor. Prin urmare, frunctele si legumele galbene, portocalii, rosii, verzi si violete contin cele mai multe fitochimicale.


3. Sunt mai bune daca sunt crocante


Fructele si legumele gatite isi pierd o parte din calitatile nutritive. Daca vrei sa le gatesti, totusi, usor sote sau in aburi, pastreaza-le crocante. Daca si-au pierdut proprietatea de a fi crocante, ele au pierdut si o parte importanta din valorile nutritive.

  Ce vitamine contin fructele si legumele proaspete


Fructele si legumele proaspete contin cea mai mare cantitate de vitamine de care organismul tau are nevoie.


Iata unde se gasesc fibrele, acidul folic si cele mai importante vitamine care ne ajuta sa fim mereu sanatoase:


Fibre: fasolea, soia, merele, mazarea, spanacul, nucile, nautul, lintea, caisele, anghinarele, smochinele, prunele, fisticul;

Acid folic: legumele verzi (spanacul, sparanghelul, varza, mazarea, broccoli, salata verde), conopida, dovleceii, portocalele, sfecla rosie, avocado, migdalele, fasolea, porumbul;

Potasiu: bananele, salata verde, avocado, mazarea, caisele, cartofii, soia.

Vitamina A: morcovii, varza, dovlecii, ardeiul rosu, spanacul, guliile, porumbul.

Vitamina C: ardeii, citricele, cartofii, varza, conopida, broccoli, kiwi, capsunile, mango, ananasul.

 

Foto: Creative Commons