Studiile arata ca in ultimii 20 de ani, oamenii au inceput sa consume cantitati exagerate de zahar. Daca la inceputul anilor 1900 consumul mediu de zahar pentru o persoana/an era de aproximativ un kg, adica o punga, in prezent zaharul se consuma fara nicio limita sau vreun semn de intrebar


Acum ca am lamurit situatia alarmanta a consumului exagerat de zahar, putem spune, cu mana pe inima, ca zaharul nu-ti indulceste viata, desi, de multe ori preferam sa ne inecam amarul intr-o inghetata cu ciocolata.


Zaharul este nociv, si mai mult de atat, cercetatorii americani au venit cu o descoperire noua: zaharul ne face mai prosti!


Acest studiu a fost facut pe doua grupuri de soareci de laborator. Soarecii au fost hraniti cu o solutie concentrata de fructoza, indulcitor ce se gaseste in aproape toate alimentele pe care le consumam.


Inainte de test, soarecii au fost supusi unui training pe durata a 5 zile, training ce s-a desfasurat intr-un labirint creat special pentru ei.


Dupa 6 saptamani de la consumul substantei cu fructoza, soarecii au fost plasati in acelasi labirint pentru a vedea ce schimbari s-au produs. Asa cum era de asteptat, activitatea sinaptica a soarecilor era mult mai scazuta, ei fiind mult mai lenti.


„Activitatea lor cerebrala a fost afectata, la fel si abilitatea de a gandi limpede si de a-si aminti ruta pe care o invatasera cu doar sase saptamani inainte.”, spune Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurochirurg la Scoala de Medicina David Geffen din cadrul UCLA.


Pe scurt, consumul mare de fructoza interfereaza cu abilitatea insulinei de a regla modul in care celulele folosesc si depoziteaza zaharul, care este necesar pentru procesarea gandurilor si emotiilor.


„Studiile noastre arata ca o dieta cu cantitati mari de fructoza afecteaza atat creierul cat si organsimul. Este ceva nou.”


„O dieta bogata in fructoza, pe termen lung, altereaza capacitatea creierului de a absorbi informatii. Adaugand acizi Omega-3 meselor tale, acest rau poate fi minimizat.”

Sursa foto: shutterstrock