Aceasta este societatea in care traim si din acest motiv, vesticii au inceput sa isi intoarca tot mai mult privirea catre invataturile pline de intelepciune ale orientalilor. Va amintiti, personajul celebru al scritoarei Elizabeth Gilbert, din cartea devenita film “Eat, Pray, Love”? Ea decide sa isi dea timp pentru a-si regasi pacea interioara, practicand meditatia in India. Ca ea sunt milioane de oameni care adera la astfel de practici, convinsi fiind ca in acest mod vor gasi calea descatusarii din inchisoarea mintii, din stransoarea a unui ego mereu nefericit, care nu stie sa gaseasca bucuriile prezentului.

Scopul meditatiei este sa iti calmezi mintea. Daca reusim sa ne linistim mintea, reusim sa ne eliberam de griji si disconfort mental si in felul acesta reusim sa simtim fericire cu adevarat; daca mintea noastra este nelinistita nu vom reusi decat foarte greu sa gasim calea fericirii, chiar daca traim in cele mai bune conditii si detinem tot ceea ce ne-am putut visa. Cu ajutorul meditatiei, reusim sa ne mentinem starea de fericire, chiar si in cele mai dificile conditii, scrie site-ul de initiere in practica meditatiei www.how-to-meditate.org.

Totusi, gasim ca fiind foarte dificila incercarea de a ne auto-controla mintea, de parca aceasta ar fi un balon in vant, puratat ici si colo de forte externe. Daca totul merge bine, mintea noastra este fericita, dar daca in jur se petrec lucruri care ne nemultumesc, mintea noastra devine instantaneu nefericita. De exemplu, daca obtinem ceea ce ne dorim, un lucru nou, un partener la care visam, devenim foarte entuziasti si ne agatam de ceea ce am obtinut, cu putere. Totusi, din moment ce nu putem sa avem tot ceea ce ne dorim si cum inveitabil se intampla sa fim nevoiti uneori sa ne separam de prieteni, iubiti sau posesiuni, suferim enorm… Acest atasament mental nu foloseste decat la a cauza durere.

Practicata din vechi timpuri de catre budisti, meditatia isi gaseste acum aderenti in intreaga lume. Sunt oameni care cauta o schimbare spirituala in viata lor. Meditatia ajuta si in tratarea diverselor tulburari psihice precum anxietatea sau comportamentul obsesiv compulsiv. Dar cum putem sa folosim fiecare dintre noi meditatia, pentru a ne imbunatati starea de bine?