Complexele personale sunt blocaje in viata unei persoane. Ele realizeaza o sciziune a Eului, invadeaza intreaga personalitate, destructureaza si dezechilibreaza. Complexele se nasc in copilarie, din nevoile nesatisfacute in aceasta etapa a vietii, exacerbandu-si sau diminuandu-si efectele pe tot parcursul vietii individului. Foarte multi autori care au abordat creativitatea dintr-un punct de vedere psihanalitic au luat in considerare importanta depasirii unor complexe personale in folosirea deplina a potentialului creativ. Adler de pilda reduce motivatia creativitatii doar la cunoasterea complexului de inferioritate.

Din punct de vedere psihanalitic, dar non-freudian, complexul se defineste ca un segment de conduita alcatuit din tendinte, reprezentari, afecte, care este decupat din Eul constient. Complexul este un obstacol in calea independentei si libertatii unui individ, o parte a personalitatii care functioneaza anormal fata de ansamblul coerent al personalitatii, un segment de comportament non-integrat. Cineva poate realiza ca are un complex (sau mai multe), ori mai bine zis simptomele unui complex, atunci cand o stare de inhibitie il impiedica in anumite situatii sa reactioneze adaptat si eficient.

Se considera ca acele complexe care sunt cele mai susceptibile sa intervina si sa blocheze demersul creativ sunt: complexul de nesiguranta sau de insecuritate, complexul castrarii sau al afirmarii de sine in plan sexual, complexul de vinovatie, complexul de inferioritate.

Sentimentul de siguranta, de securitate este deosebit de important in dezvoltarea normala a unui copil. Sentimentele de securitate se bazeaza pe stabilitatea universului copilului din primii ani de viata, iar dragostea materna este unul din factorii de baza ai sentimentului de securitate. Atunci cand o persoana si-a dezvoltat acest complex, simptomele prin care acesta se exprima sunt hiperemotivitate, lipsa de incredere in altii si in viata, impresia de pericol iminent, de nedepasit. Toate acestea conduc la accese de anxietate, fobii, conduite de evitare, tulburari psihosomatice, securitatea devine valoarea suprema a vietii.