Cu toții ne dorim o viață sănătoasă, trăită din plin, fără complicații pentru a ne bucura de familie, prieteni și de tot ce ne înconjoară. Însă de cele mai multe ori ne scuzăm că nu avem timp suficient pentru a urmări cu atenție un program cu obiceiuri sănătoase.

Totuși, o viață sănătoasă nu înseamnă neapărat reguli stricte pe care să le bifezi la sfârșitul zilei, ci este suficient să fii atentă la câteva aspecte care iți influențează starea de bine pe termen lung:

1. Elimină factorii de stres

Tu te cunoști cel mai bine, știi ce te enervează si ce îți provoacă stres, așa că ceea ce trebuie să faci este să anticipezi momentele stresante și să te pregătești să le faci față cât mai bine. Excesul de stres crește nivelul de cortizon din sânge iar acest lucru influențează funcționarea metabolismului, crescând riscul pentru dereglări alimentare.

Pe de altă parte, stresul în exces și creșterea nivelului de cortizon poate duce la depresie, conform unui studiu apărut în revista Psychoneuroendocrinology. Pentru a te relaxa, încearcă să simplifici unele obiceiurile din viața ta și să faci loc altora noi care îți fac bine: plimbări în natură, exerciții de respirație și meditație. Dacă simți că nu poți să depășești singură momentele stresante vorbește cu un psiholog care să te consilieze.

2. Fă-ți controlul anual

Prevenția este cea mai sigură cale spre o viață sănătoasă. În primul rând vorbește cu părinții tăi și află de ce boli au suferit pentru a verifica dacă există potențial ca ele să te afecteze și pe tine de-a lungul vieții. Unele afecțiuni pot avea potențial ereditar și este bine să te asiguri că iți faci cel puțin un control anual la un laborator de analize medicale.

Pe lângă grija pentru corpul tău și vizite regulate la medicul de familie, pentru a verifica starea sănătății este foarte important să ai o alimentație variată, fără să faci o obsesie din acest lucru. O nutriție bogată în legume și fructe, care să includă toate grupele alimentare, alături de o viață activă în care să introduci mișcarea cardio de două-trei ori pe săptămână te protejează de bolile coronariene și de alte afecțiuni care îți pot slăbi sănătatea.

3. Fii atentă la orele de odihnă

Somnul este esențial în recuperarea energiei și în funcționarea optimă a organismului. În același timp, odihna ajută la refacerea celulelor și îți întărește sistemul imunitar. Dacă noaptea te întorci de pe o parte pe alta și nu poți închide ochii, încearcă să urmezi aceste sfaturi care te vor ajuta:

    evită cafeaua după ora 17, deoarece aceasta are potențial să te irite și sa intervină în procesul de odihnă încearcă sa mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră, în fiecare seară pentru a-ți fixa un ritm cu care organismul tău să fie obișnuit în loc să te uiți la televizor sau să butonezi telefonul, poți citi o carte care îți place sau poți asculta muzică liniștitoare bea un pahar de lapte cald îndulcit cu miere aerisește camera înainte de culcare și asigură-te că nu ai surse de zgomot sau lumină care să te deranjeze

Stilul nostru de viață și ritmul zilnic ne pot afecta sănătatea și calitatea vieții. De aceea, îți recomandăm să faci o pauză, din când în când și să te întrebi ce este cu adevărat important pentru tine, ce îți face plăcere să faci și cum poți face loc în programul tău activităților care te fac fericită.

Sursa foto by SFIO CRACHO via Shutterstock