Iata cateva lucruri pe care le credeam despre somnul odihnitor, dar pe care expertii au reusit sa le contrazica, prin intermediul unor studii de specialitate:

5 Minciuni despre somn pe care nu trebuie sa le mai crezi

 

1. “Nu e bine sa adormi cu televizorul deschis”


Cei mai multi oameni obisnuiesc sa adoarma la televizor, fiindca zgomotul de fundal al acestuia ii adoarme. Nu este ceva neaparat rau, insa experti precum Sam J. Sugar ne sugereaza sa programam telvizorul pentru ca acesta sa se inchida la jumatate de ora dupa ce am adormit, fiindca lumina pe care o genereaza acesta in timpul noptii interfereaza cu activitatea cerebrala, perturband somnul adanc.

 

2. „Avem nevoie de 8 ore de somn”

 

Majoritatea oamenilor au nevoie de fapt de 7 sau 7 ½ ore de somn, spune, conform Oprah.com, psihologul Michael Breus si autorul cartii "The Sleep Doctor's Diet Plan". Breus spune ca exista oameni pentru care sunt suficiente chiar si 6 ore de somn.

Daca mergi la culcare in jurul aceleiasi ore si te trezesti odihnit/a, atunci inseamna ca acesta este somnul care iti este convenabil, indiferent daca dormi sau nu dormi chiar 8 ore. Exista si norocosi care au nevoie de mai putin de 6 ore pe noapte, dar procentul este mic.


3. „Doar anumite persoane nu pot dormi din cauza cafelei”.

 

Exista foarte multe persoane care sustin ca ele nu sunt afectate de cafea si ca de aceea isi permit sa bea o ceasca de cafea inainte sa mearga la culcare, fara ca aceasta bautura sa le afecteze somnul. Michael Breus sustine insa ca aceasta impresie este cu siguranta falsa: "Cafeina este un stimulent care s-a dovedit ca are efect asupra tuturor".

"Am masurat activitatea cerebrala dupa consumul de cafea si a rezultat o crestere a intensitatii activitatii cerebrale care poate perturba somnul". Breus spune ca majoritatea oamenilor care sustin ca pot dormi chiar si dupa ce au baut cafea, sunt de fapt atat de extenuati incat sunt capabili sa adoarma, in ciuda acestui stimulent. "Daca ar sari peste cafeaua bauta seara ar avea probabil un somn cu mult mai linistit".

 

4. „Sa dormi bustean este cel mai odihnitor”

 

Cel putin asa credem noi. In schimb, exista multi cercetatori care au ajuns la concluzia ca un somn foarte indelungat, neintrerupt, nu este neaparat cel mai bun un somn.

David N. Neubauer, profesor asociat la Hopkins University School of Medicine, spune ca in trecut, oamenii aveau tendinta de a dormi in doua faze. Oamenii dormeau adanc pentru cateva ore, se trezeau si mai faceau diverse lucruri pentru o ora-doua si apoi adormeau la loc.

Un studiu din anii ’90 sustine aceasta ipoteza. Mai multe persoane tinute in intuneric pentru 14 ore aveau cam acelasi pattern al somnului intrerupt.

Asa ca, daca esti o astfel de persoana care doarme, se trezeste si mai mestereste chestii prin casa, pentru ca apoi sa se culce la loc, nu ar trebui sa iti faci griji. Somnul a fost unul odihnitor in functie de felul cum te simti a doua zi. Daca te simti somnoros/oasa, ametit/a sau obosit/a este clar ca somnul tau nu a fost unul benefic.

 

5. „Un pahar de vin inainte de somn te va ajuta sa dormi mai bine”

 

„Vinul poate fi in acelas timp cel mai bun si cel mai rau hipnotizant”, spune specialista de la Insomnia & Behavioral Sleep Medicine Program at Stanford University School of Medicine, Allison T. Siebern.

E adevarat ca un pahar de pinot noir iti va scadea nivelul de stres si te va ajuta sa intri intr-o stare mult mai relaxata, ideala pentru somn. Dar daca bei acel pahar de vin exact inainte sa te asezi in pat, vinul isi va face efectul chiar in timpul somnului tau, trei-patru ore mai tarziu, ceea ce iti poate provoca un somn agitat.

Mai bine decat sa bei in timpul noptii inainte de somn, ai putea sa bei acest pahar de vin chiar in timpul mesei de seara. Cheers! 

 

 


Foto: Shutterstock