Pentru multe cupluri, certurile cu partenerul de viata au devenit un obicei inclus in ritualul zilnic de tocare a nervilor. Ele se manifesta sub forma resentimentelor, a nemultumirilor, a rabufnirilor de nervi, a descatusarii de stresul de la serviciu sau reprezinta pur si simplu o modalitate de a evada din peisajul anost al cotidianului. Involuntar sau nu, acele mici certuri de la inceput care faceau ca impacarea sa fie mai dulce incep sa se transforme in mari conflicte. Buna intelegere si armonia intr-un cuplu devin din ce in ce mai rare in cuplurile moderne si pe buna dreptate se poate spune ca cei care se bucura de liniste in cuplu se numara prin cei favorizati de soarta.

Nu de alta, dar un studiu efectuat in 2006 de catre cercetatorii americani de la Universitatea din Ohio pe un esantion de 42 de cupluri, arata ca neintelegerea dintre soti influenteaza in mod negativ vindecarea ranilor. Din cauza conflictelor dese, ranile se vindeca mult mai greu. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta americani dupa efectuarea studiului. Sotii care au participat la studiu au fost rugati sa povesteasca despre lucrurile pe care vor sa le imbunatateasca in relatia lor de cuplu. A avut loc o discutie deschisa intre parteneri, intr-o atmosfera amiabila.


Pe de alta parte, intr-un articol aparut in publicatia Live Science, se prezinta rezultatele unui alt studiu efectuat asupra cuplurilor casatorite. De data acesta insa, s-au demonstrat beneficiile pe care le aduce cearta intr-un cuplu. S-a demonstrat ca certurile intre soti prelungesc durata vietii cuplurilor, cuplurile care isi reprima nervii traind mai putin decat cuplurile care isi exteriorizeaza mania. “Una din problemele pe care partenerii unui cuplu nu stiu cum sa o manevreze este negocierea. Este inevitabil ca intr-un cuplu sa nu apara conflicte, insa acestea pot fi rezolvate prin negociere. In cazurile fericite, sotii vad la parintii lor cum isi rezolva problemele si le imita comportamentul. De obicei insa, cuplurile dau dovada de ignoranta in rezolvarea sau aplanarea conflictelor”, este de parere Ernest Harburg, profesor doctor la Catedra de Psihologie si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Michigan.