3 / 6

Distributia unei povesti clasice

Inca de cand a inceput sa scrie scenariul, Robert Zemeckis s-a gandit la un singur actor pentru rolul lui Scrooge—Jim Carrey. "Jim nu e numai un actor minunat. E un adevarat cameleon,” spune Starkey. “isi poate modifica trupul asa cum niciun alt actor nu poate. Este extrem de mobil, de versatil ! Nu mi-as fi putut imagina acest film fara el.”

Nici regizorul nu ar fi putut. Zemeckis nu se indoia ca talentul lui Carrey, un actor atat de talentat si plin de imaginatie, il facea absolut necesar pentru rolul lui Scrooge. “Cand am realizat primul meu film cu tehnologia speciala “performance capture”, mi-am dat seama ce potential urias avea aceasta tehnologie si m-am gandit imediat ca, la ora actuala, actorul cu cel mai mare potential pentru acest stil de lucru este Jim Carrey”, spune regizorul. “Fata lui e incredibil de expresiva, iar el se pricepe extraordinar de bine sa creeze personaje diverse, isi poate schimba complet trasaturile fizice. Acest urias talent al lui ca actor si comic este evident in interpretarea sa.”

“Scrooge,” spune Carrey, “nu e un om caruia sa ii placa prea mult viata lui. Vrea sa o traiasca de unul singur. Nu e un pustnic care traieste in varf de munte, ci un tip care vrea sa isi amenajeze cusca intr-un mod cat mai comod posibil, fiindca, daca iese afara din ea, risca sa fie vazut de oameni. Risca sa afle oamenii ca are inima zdrobita si plina de amaraciune.” Dar Carrey considera ca Scrooge nu e un simplu zgarcit. “Nimeni nu are o singura trasatura. Cu totii avem mai multe. in general, daca dai totul deoparte, vezi unde se ascunde si bunatatea.”

“Cum fantomele sunt toate un soi de prelungire a fiintei lui Scrooge, era normal sa aiba toate cate ceva din Scrooge in ele. A fost deci perfect sa il invitam pe Jim sa joace toate aceste roluri., spune Robert Zemeckis, regizorul filmului. Carrey nu joaca doar rolul lui Scrooge cel batran si zgarcit, ci, datorita avantajelor oferite de noua tehnologie a filmului, joaca rolul acestui personaj la orice varsta — de la un baietel de 7 ani, singur si fara prieteni, care sta deoparte la scoala, pana la batranul garbovit si slabit. Tehnologia surprinde talentul actoricesc unic al lui Carrey, actorul care modeleaza expert evolutia personajului pe parcursul intregii sale vieti. “E un om care sufera,” spune Carrey. “Un om pe care nimeni nu il mai iubeste.”
Tot Carrey joaca si rolul Fantomelor Craciunului Trecut, Prezent si Viitor. “Cum fantomele sunt toate un soi de prelungire a fiintei lui Scrooge, era normal sa aiba toate cate ceva din Scrooge in ele,” spune Zemeckis. “A fost deci perfect sa il invitam pe Jim sa joace toate aceste roluri.”

Zemeckis a cerut mai multor actori sa joace mai multe roluri. Gary Oldman este micul, dar optimistul Bob Cratchit, dar si baietelul suferind al acestuia, Micul Tim, apoi devine fantoma lui Marley. “Am angajat un mare actor, care este el insusi un maestru al deghizarilor,” spune Zemeckis. “Gary Oldman este unul dintre cei mai minunati actori ai zilelor noastre. El a acceptat sa joace toate aceste roluri, care necesita aspecte, personalitati si experiente atat de diferite – si este uimitor sa il privesti !” adauga Rapke. Actorul britanic Colin Firth, care are o pregatire clasica, e unul dintre putinii membri ai distributiei care are un singur rol, dar ocupa o pozitie esentiala in film. Firth joaca rolul optimistului nepot Fred, care, cu voiosia si perspectiva sa asupra vietii, e in contrast izbitor cu morocanosul unchi Scrooge.

Robin Wright Penn, care a aparut in alte doua filme ale lui Zemeckis: “Beowulf”, filmul realizat de acesta cu aceeasi tehnnologie speciala, performance capture, dar si intr-o alta productie atat de apreciata a sa, “Forrest Gump”. Acum, Robin Wright Penn joaca rolul lui Belle, frumoasa tanara pe care Scrooge decide sa nu o curteze, intorcand spatele unei vieti pline de iubire si lumina. De asemenea, Penn mai joaca rolul lui Fan, sora mai mica a lui Scrooge, la care acesta a tinut foarte mult, fara a mai reusi vreodata sa isi revina pe deplin dupa moartea ei prematura.

Echipa care a realizat filmul a apelat la unul dintre cei mai distinctivi actori britanici, Bob Hoskins, invitandu-l sa se alature distributiei. Alaturi de Hoskins, in rolul Doamnei Dilber apare actrita irlandeza instruita la Abbey Theatre, Fionnula Flanagan. Realizatorii filmului au invitat-o pe Flanagan sa joace rolul menajerei lui Scrooge, o femeie nevoiasa, care profita de moartea prematura a stapanului ei pentru a-i fura din casa diverse lucruri, pentru care se cearta cu Batranul Joe.

Multitalentatul Cary Elwes se alatura distributiei interpretand o adevarata menajerie de personaje, extrem de diverse: scripcarul nebun care canta la marea petrecere a lui Fezziwig; Dick Wilkins, colegul de camera pe care l-a avut Scrooge cu ani in urma; un om de afaceri alungat de Scrooge cand ii cere acestuia sa faca donatii pentru sarmani. Distributia este completata de Leslie Manville, in rolul Doamnei Cratchit, Leslie Zemeckis in rolul sotiei lui Fred si Paul Blackthorne, in rolul sotului lui Belle. Cu varste intre 7 si 17 ani, sase tineri actori au interpretat zeci de personaje, intre care copiii familiei Cratchit, copiii lui Belle, diversi strengari ai strazii si copii plecati cu colindul de Craciun. Printre ei se numara Sage Ryan, Sammi Hanratty, Molly Quinn, Daryl Sabara si fratii Ryan si Raymond Ochoa.

"© ImageMovers Digital LLC. All Rights Reserved."

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri