9 / 11

Privighetoarea din Carpati

  • Hariclea Darclée (1860 - 1939)

Este  una dintre personalitatile cele mai importante ale Romaniei. A fost soprana de renume international.

Debuteaza intr-un recital de canto in 1881 pe scena teatrului din Braila, orasul sau natal. Pleaca la Paris unde este remarcata de Charles Gounod, care ii incredinteaza rolul Margaretei din opera sa Faust, rol cu care isi face debutul pe scena Operei, in anul 1888. Se pare ca tot Gounod a fost acela care i-a sugerat luarea numelui Darclée. In scurt timp, Hariclea Darclée cucereste publicul si devine preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune pentru vocea ei Tosca, Pietro Mascagni Iris iar Alfredo Catalani La Wally. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna in marile teatre de opera de la Paris, Berlin, Florenta, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova si Sankt Petersburg, ofera informatii Enciclopedia online Wikimedia.

"Are in gat o privighetoare" spunea despre ea, compozitorul Charles Gounod. Prezenta Haricleei Darclée pe scenele lumii a fost un triumf romanesc, in constiinta opiniei publice mondiale.

Hariclea Darclée a sustinut crearea Operei Romane din Bucuresti in 1921.Traditia muzicala a ramas in familie, fiul sau Ion Hartulary-Darclée devenind dirijor si compozitor.  Nu s-au pastrat inregistrari pe discuri cu vocea Haricleei Darclée, din nefericire, ci doar doua cantece romanesti: "Cantecul fluierasului" de George Stephanescu si "Vai mandruta dragi ne-avem" de Tiberiu Brediceanu.

Un articol foarte amplu i-l dedica Haricleei Formula As... "Prima soprana a lumii", "Privighetoarea din Carpati" se stinge in 1939, dezamagita si bolnava, in Spitalul Filantropia din Bucuresti. Ca o palma peste obrazul Romaniei, pana si funeraliile ii sunt suportate de catre Legatia Italiana de la Bucuresti".

In prezent, in memoria marei artiste, soprana Mariana Nicolesco a infiintat la Braila Festivalul International de Canto "Hariclea Darclee".

Foto: captura YouTube

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri