8 / 11

Actrita supranumita Notre Dame de Théatre

  • Elvira Popescu (Popesco) (1894 - 1993) A fost actrita romanca de teatru si film, directoare de scena, care a facut o stralucita cariera in Franta.

In Romania natala, in care a urcat pe scena pentru prima data la 16 ani, exista azi, in cadrul Institutului Francez din Bucuresti, doar un cinematograf care-i poarta numele, nota intr-un articol comemorativ, publicatia Adevarul. In Franta insa, artista a fost de-a dreptul divinizata.

“Cariera cinematografica a actritei se intinde pe o perioada cuprinsa intre anii 1920 si 1970, cu o activitate mult mai intensa in anii 1930 si 1940. Teatrul a fost insa cel care a consacrat-o si i-a adus, la Paris, un succes fara egal, recunoasterea unanima a criticilor, pretuirea a mii de francezi si a numeroase personalitati, precum si supranumele „Notre Dame de Théatre". Inainte de plecarea in Franta, tanara artista a cucerit si publicul din Romania”, scrie Adevarul.

Foto: captura YouTube

Chiar daca Elvira Popescu a fost considerata de critica ca neegaland in calitate de protagonista a ecranului triumfurile teatrale, actrita a creat totusi si pe memoria de celuloid anumite personaje remarcabile. A jucat in filmele "La Présidente", "Ils étaient neuf célibataires", "Austerlitz", "Plein Soleil", s.a.m.d.

Vedeta a spectacolelor bulevardiere, Elvira Popescu a jucat multe roluri. A fost distribuita si in numeroase filme, chiar alaturi de Alain Delon si de Claudia Cardinale, dar pe ecran, sustin specialistii, n-a stralucit niciodata ca pe scena. A fost numita director al Théatre de Paris si al Theatre de Marigny.

 

Foto: captura YouTube.

 

 

ÃŽnapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri