Sinuzita este de doua feluri: acuta si cronica. In cazul celei acute, durerile au localizari diferite, in functie de osul afectat: suborbitale cu iradieri in molarii superiori (sinuzita maxilara), la frunte cu iradieri in tample (sinuzita frontala), la ceafa (sinuzita sfenoidala) etc. De obicei, surerile sunt insotite de scurgeri nazale de secretii mucoase, apoi purulente. Sinuzita poate fi de asemenea de origine alergica.

Dietoterapie

Este nevoie de o alimentatie echilibrata din care sa nu lipseasca produsele lactate si legumele verzi ce sunt bogate in vitamina C.

Alimente medicament: oua de prepelita pentru sinuzitele alergice

Alimente de evitat: dulciurile, condimentele si otetul

Fitoterapie

Uz extern:

- frectii locale, usoare, cu ceapa taiata marunt (pentru ameliorarea durerilor)

- inhalatii, de trei ori pe zi, cu decoct de cimbrisor (50 de grame la un litru de apa), apa fiarta si sarata (intre 30 si 50 de grame de sare la un litru de apa), infuzie de levantica (un pumn de flori la un litru de apa)

Uz intern:

- infuzie de coada soricelului (o lingura la o cana de apa), doua cani pe zi, flori de musetel (o lingurita la o cana de apa), doua sau trei cani pe zi

Hreanul – un tratament vechi de milenii

Actiunile binefacatoare ale hreanului sunt cunoscute de milenii in zona Europei de Est si in Asia. Acesta este un remediu extrem de eficient pentru tratarea sinuzitei, folosit atat intern, dar mai ales extern.

Uz extern:

- cataplasma cu hrean: intr-un vas se pun doua linguri de faina de hrean si doua linguri de semnite de in; se adauga apa si se amesteca continuu pana cand se formeaza o pasta; aceasta se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat, tinandu-se timp de o ora; in cazul sinuzitei, cataplasma se aplica pe zona fruntii si se tine cat suporta bolnavul

- hrean ras: doua sau trei lingurite de hrean ras se invelesc in tifon si se aplica la radacina nasului ori pe frunte pana in momentul in care apare senzatia de arsura pe piele

Uz intern:

- sirop de hrean: se amesteca o radacina de hrean rasa cu patru linguri de miere, dupa care se lasa cateva minute la macerat; se strecoara si se obtine un sirop crud; resturile ramase se pun la fiert cu apa, cat sa le acopere; dupa fierbere, se strecoara prin presare si se lasa sa se raceasca; siropul fiert se amesteca cu siropul crud; din acest amestec se iau trei lingurite pe zi; este un tratament eficient nu numai pentru sinuzita, ci si astm, bronsita si afectiuni ale cailor respiratorii medii ori inferioare in general