Despre chimen

Chimenul este originar din țările din estul Mediteranei și nordul Egiptului, dar, în prezent se cultivă și în țări din Europa, Turcia, Iran, India, Maroc, China sau America.

Chimenul crește și se dezvoltă în zonele bine însorită, sărace în ploaie.

Denumirea științifică a chimenului este “Carum Carvi”, iar semințele acestuia prezintă proprietăți terapeutice speciale.

Beneficiile consumului semințelor de chimen

Semințele de chimen sunt o adevărată sursă de energie, fiind totodată bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți: vitamine ca A, C, E și B6, tiamină, riboflavină, niacina și minerale precum fier, mangan, cupru, calciu, magneziu, fosfor și potasiu. Chimenul este bogat și în aminoacizi, carbohidrați, fibre alimentare și o cantitate suficient de mare de grăsimi și acizi grași. Consumul unei singure lingurițe de chimen pe zi acoperă necesarul zilnic al acestor nutrienți.

Cele mai apreciate beneficii ale chimenului:

    Combate și ameliorează stările de greață, fiind recomandat persoanelor cu tulburări digestive; Prin conținutul sau în fier ajută în tratarea și prevenirea anemiei; Susține sistemul imunitar prin conținutul sau în minerale, vitamine și uleiuri volatile; Îmbunătățește digestia, favorizând absorbția unor nutrienți și este util în ameliorarea crampelor digestive; Este un bun energizant, alungând oboseala și fiind util în perioadele de suprasolicitare fizică și psihică; Combate simptomele date de hemoroizi, susținând tranzitul intestinal adecvat; Tratează insomnia, inducând calm și relaxare (nu somnolență), ajutând în reducerea stresului; În privința diabetului, chimenul poate fi de ajutor unei diete hipoglicemiante; În caz de răceală și alte afecțiuni respiratorii, ceaiul de chimen este recomandat pentru desfundarea nasului, pentru fluidizarea mucusului și pentru îmbunătățirea respirației în general; Chimenul poate fi de ajutor în echilibrarea și menținerea lactației la femeile care alăptează. În acest caz sunt recomandate suplimentele care îl conțin, având o concentrație mai mare în substanțe active;

Vă recomandăm și:

Cum putem consuma chimenul? Semințele de chimen

Folosite ca atare în bucătărie și în diverse preparate, acestea dau o aromă de neînlocuit rețetelor noastre și totodată ne asigură sănătatea.

Ceaiul din semințe de chimen

Neîndulcit sau îndulcit cu miere, acesta este foarte util pentru sistemul digestiv, pentru pancreas, dar și în situația în care ne confruntăm cu afecțiuni respiratorii.

Tinctura de chimen

Aceasta acționează intens asupra sistemului imunitar, digestiv, respirator, dar și asupra întregului organism.

Uleiul de chimen

Este ideal pentru îngrijirea pielii, a scalpului și al părului. Folosit ca masca sau adăugat în produsele cosmetice, acest ulei are rol rol purifiant, antialergic, antifungic și anti-inflamator.

Sursa foto articol: Hihitetlin/ shutterstock.com