Cândva, acum mult-mult timp, în China trăia un cultivator de ceai. Acest agricultor a fost deranjat, la un moment dat, de venirea unui cerb, care îi strica culturile de ceai și îi afecta recolta.
Astfel că agricultorul s-a hotărât să alunge cerbul și a încercat să îi întindă o capcană cu frunze de ceai, înșirate pe pământ, în speranța că cerbul va încerca să le mănânce și să se lase condus de acestea departe, în pădure.
A doua zi agricultorul a uitat de cerb când a simțit o aromă foarte plăcută în aer, nemaîntâlnită până atunci, ce provenea, de fapt, de la frunzele de ceai care erau acum ofilite și ușor oxidate. S-a hotărât să prepare un ceai din planta care dădea acele frunze și a obținut o băutură care avea să cucerească China și intreaga lume, mai târziu.
Numele acelui agricultor ar fi fost Oolong, iar ceaiul i-ar fi păstrat numele.
Ceaiul Oolong combină calitățile ceaiului negru și verde, conferind o stare de bine minții și corpului.
Frunzele de ceai se culeg primăvară, vara și toamna, imediat după ce mugurașul devine frunză (practic frunzele sunt mici, timpurii, la dimensiuni de aproape jumătate din cele adulte).
Mai departe procesul continuă cu deshidratare pe prosoape de bumbac, apoi la cald înainte de rulare, pentru a se elibera enzimele și totodată pentru a proteja împotriva proceselor de oxidare.
Foto: pixabay.com
Frunzele se rulează apoi, de obicei în forme de biluțe, se coc (coacere rapidă și coacere lentă), urmând ca biluțele de ceai să fie sortate, răcite și ambalate. Procesul de pregătire este unul aparte și respectă proprietățile tămăduitoare ale plantei, conservând totodată gustul și aroma acestui ceai unic în lume.
Beneficiile ceaiului Oolong:Va recomandăm aceste ceaiuri Bio/organice Oolong:
Foto articol: De la Sea Wave/ shutterstock.com