Măceșele sunt bogate în nutrienți, minerale și vitamine precum  vitaminele A, B1, B2, E, P, PP, K, acid citric, malic, flavonoide, beta-caroten, dar și în zaharuri, lecitină, pectină, taninuri,  ulei volatil, lecitine, săruri minerale de calciu, fier, și magneziu.

Fructele de măceș

Fructele de măceș, împreună cu sâmburii, sunt bogate în vitamine, mai ales vitaminele A, C și vitamine din complexul B, având un efect intens antioxidant.

Acestea se pot folosi uscate sub formă de:

    Pudra: pudra de măceșe poate fi adăugată în salate, în smoothie-uri; Sub formă de ceai de măceșe; Pudra de măceșe uscate poate fi pusă la macesrat cu miere, elixirul fiind recomandat sub doză de o linguriță pe stomacul gol dimineață; Pudra de măceșe poate fi pusă în sticlele cu ulei extravirgin pentru un plus de savoare și de sănătate;

Din fructele proaspete de măceș, care pot fi consumate ca atare sau puse în smoothie, se mai poate face și dulceață de măceșe.

Puteti comanda Pudra din macese ecologice din plafarul online Vegis.ro - pret 12,5 lei

Prin conținutul lor ridicat în vitamine, minerale și antioxidanți, macesele sunt recomandate pentru reducerea stresului oxidativ, jucând rol benefic în bolile cardiovasculare, în hipertensiune arterială și ateroscleroza, în unele afecțiuni pulmonare și alergice, în perioadele de convalescență sau refacere a organismului după perioade de suprasolicitare fizică sau intelectuală, stimulând sistemul imunitar. Măceșele mai sunt benefice în anemii, dar și în stimularea poftei de mâncare, având totodată un rol de întinerire a organismului, dar și anticanceros prin reducerea stresului oxidativ.

Tinctura de măceșe: rețeta

În 100 ml de alcool alimentar se pun aproximativ 25 de grame (4 lingurițe) de fructe de măceșe fără samburi și bine mărunțite (poți fi atât proaspete, cât și uscate).

Compoziția se păstrează în recipient din sticlă închisă la culoare, recipientul fiind foarte bine închis și lăsat în debara sau loc întunecos timp de 10 zile, agitându-se de 2-4 ori/zi.

După această perioada se strecoară prin tifon de câteva ori compoziția și se păstrează în recipientul de sticlă la frigider.

Mod de administrare: 10 picături în apă sau ceai de 3 ori pe zi, timp de 1-3 luni, cu pauză 2-3 luni. ATENȚIE: pentru că este un preparat pe baza de alcool, întrebați medicul dacă aveți voie să consumați acest preparat și eventual, dacă urmați un anumit tratament, dacă nu interferă cu efectele medicamentelor.

Tinctura este benefică în cazul răcelilor, în unele tulburări intestinale (balonări, crampe intestinale, diaree), în unele viroze (răceli, gripă), în cistite, cefalee și migrene, în amigdalita, în lipsa poftei de macare. Se recomandă prudență în administrarea acestui preparat dacă suferiți de tulburări ale pancreasului sau ficatului (ficat gras, hepatite).

Vinul din fructe de măceș – un elixir de sănătate, dacă este consumat ca medicament și nu ca băutură. Rețeta pas cu pas a vinului de măceșe o gășiți în acest articol, precum și doză și beneficiile acestei lichiori roșii - REȚETE SĂNĂTOASE: VINUL DE MĂCEȘE

Frunzele și florile de măceș

Frunzele și florile de măceș se folosesc în special în ceaiuri. Acestea sunt utile în creșterea rezistenței organismului în perioade de suprasolicitare fizică și efort intelectual, în convalescență după boli infecțioase. Aceste ceaiuri conțîn o cantitate însemnată de săruri minerale, fiind recomandate și în fortifierea și remineralizarea organismului, dar și în stimularea poftei de mâncare.

Măceșul în cosmetică

Atât uleiul din fructe de măceșe, cât și cel din samburi de măceșe poate fi aplicat la nivelul pielii. Acestea au efecte de întinerire asupra pielii, reduc petele pigmentare uniformizând culoarea pielii și ajută la menținerea sănătății acesteia, având rol antiinflamator și cicatrizant.

Puteti comanda din plafarul Vegis.ro:

Foto: By Miriam Doerr Martin Frommherz, By OlegKovalevichh/ shutterstock.com