VIA HEALTHY.KUDIKA.RO

 

Mesteacanul este un copac originar din Siberia, insa creste si pe meleagurile noastre, in zona de deal si campie. Primavara, cand mesteacanul revine la viata, poate fi recoltata seva acestuia si consumata proaspata. Daca nu va este la indemana sa recoltati seva de mesteacan, atunci puteti achizitiona din magazinele de specialitate aceasta bautura miraculoasa.

Ce este seva de mesteacan?

Asa cum ii spune si numele, este acea seva, acel lichid care circula prin sistemul circulator al copacului, oferindu-i mesteacanului nutrientii de care are nevoie pentru a supravietui si a se inmulti. Seva este formata din apa, din substante extrase din pamant prin intermediul radacinii copacului, dar si din substante specifice mesteacanului, secretate de copac sau rezultate din metabolismul acestuia, ceea ce face ca aceasta seva sa aiba proprietati unice.

Cum obtinem seva de mesteacan?

Seva de mesteacan o putem recolta chiar noi in lunile de primavara sau o putem cumpara de la magazinele de specialitate.

Daca va hotarati sa recoltati chiar voi seva, iata cum trebuie sa procedati. In lunile de primavara taiati o ramura riguroasa, dar tanara sau pur si simplu faceti o gaura adanca de 8-10 cm in copac. Gaura o puteti face cu o bormasina de exemplu. Adaptati un furtun potrivit ca sectiune, folosind plastelina pentu fixare. Recoltati cel mult 1,5 litri de seva intr-un borcan de sticla. Daca veti recolta mai mult riscati sa puneti in pericol sanatatea sau chiar viata copacului. Recoltarile se pot face saptamanal.

Imediat cum ati terminat de recoltat acoperiti gaura sau taietura facuta cu ceara pentru a “sigila” rana copacului. In felul acesta mesteacanul isi poate mentine sanatatea.

Seva de mesteacan – beneficii pentru sanatate Seva de mesteacan lupta impotriva cancerului

“Incriminat” pentru efectele puternic anticancerigene este acidul betulinic continut in seva de mesteacan. Studiile de specialitate au aratat ca mesteacanul previne aparitia multor forme de cancer si amelioreaza simptomele altor maladii canceroase. Cele mai bune rezultate ale actiunii sevei de mesteacan au fost inregistrate pentru cancerul de san, cancerul ovarian si cel pulmonar.

Seva de mesteacan alunga oboseala si astenia

Nu degeaba natura ne-a oferit seva de mesteacan primavara, tocmai cand suferim de astenia specifica sezonului. Seva de mesteacan este un adevarat tonic cerebral, dar si fizic, alungand astenia dupa numai cateva zile de consum.

Adultii vor consuma 20 ml seva de mesteacan de doua ori pe zi, iar copiii mari cate 1 ml seva de mesteacan de doua ori pe zi.

 

Citeste mai departe articolul pe healthy.kudika.ro

 

Foto: Shutterstock.com seva recoltare, seva de copac