via Healthy.Kudika.ro   Ce ar trebui sa stii despre ZAHARUL din sange

Glicemia este o analiza foarte frecventa, pe care o regasim adesea pe rezultatele recoltarilor de sange. Dar ce reprezinta de fapt?

Trebuie sa stiti ca organismul nostru transforma marea majoritate a alimentelor in glucoza, ceea ce reprezinta baza energetica a vietii noastre. Daca celulele organismului nostru nu ar primi glucoza, ar fi ca si cand ar muri de foame.

Foto: Shutterstock.com; glicemie in sange

Daca din alimente, prin procesarea metabolica, se obtine glucoza, ce circula prin sange, insulina secretata de pancreas este cea care introduce aceasta glucoza in celule. Pracic fara insulina, celulele noastre nu s-ar hrani. Iata de ce rolul pancreasului este atat de important.

Atunci cand exista un deficit de inslulina, glucoza nu ajunge la celule, iar aceasta situatie este intalnita in diabetul zaharat de tip I – diabetul insulino-dependent.

De asemenea o actiune anormala a insulinei (ceea ce numim “rezistenta la insulina”) duce de asemenea la impiedicarea intrarii glucozei in celule – astfel ca glucoza se acumuleaza in sange. Aceasta situatie este intalnita in diabetul zaharat de tip II.

Interpretarea analizelor medicale? Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Daca iti vei face aceste analize la un laborator, cu siguranta vei primi o fisa unde gasesti si intervalul normal al glicemiei. De obicei este vorba despre glicemia a jeun, adica sangele a fost recoltat dimineata, pe stomacul gol, cand pacientul nu a baut si nu a mancat nimic.

Insa atunci cand folosesti un glucometru, va trebui sa stii cum sa interpretezi rezultatele. In plus, glucometrul este mai sensibil, astfel ca alorile normale pentru glicemie vor fi ceva mai mici decat in cazul analizelor de laborator.

 

Afla mai multe informatii utile citin integral articolul pe Healthy.Kudika.ro


Foto homepage: Shutterstock.com; glicemie, test