1. Conopida, un aliment detoxifiant


Conopida este una dintre legumele din familia cruciferelor care contribuie la procesul de detoxifiere a corpului. Detoxifierea este stimulata de catre continutul de fitonutrienti care au rolul de a elimina toxinele acumulate in organism. 

Astfel efectele daunatoare ale toxinelor sunt neutralizate iar celulele se pot regenera cu usurinta. In cazul in care nu oferim corpului nutrientii necesari detoxifierii, toxinele pe care le acumulam prin obiceiurile culinare nesanatoase si prin stilul de viata haotic, cresc riscul aparitiei celulelor canceroase in corpul nostru.


2. Conopida si antioxidantii


Conopida contine o gama larga de antioxidanti care micsoreaza riscul aparitiei stresului oxidativ. Stresul oxidativ este declansat in momentul in care sunt produsi radicalii liberi iar reactiile de oxidare exercita o presiune nociva asupra celulelor.

Functia antioxidantilor este aceea de a asigura functionarea buna a procesului de oxigenare a sangelui, impiedicand interactiunea nefavorabila a moleculelor de oxigen cu alte molecule. Printre substantele antioxidante continute de catre conopida se numara vitamina C, acidul ferulic, manganul, acizii grasi omega 3 si betacarotenul.


3. Conopida si rolul sau antiinflamator


Proprietatile antiinflamatoare ale conopidei sunt date de catre continutul bogat de vitamina K. Inflamatia poate aparea ca o reactie de aparare a organismului atunci cand acesta este atacat de bacterii, factori fizici precum caldura si iradierea dar si de substantele produse de catre corp ca acizii biliari si glucoza.

Vitamina K are un rol esential in reducerea inflamatiei, fiind unul dintre factorii care contribuie la coagularea sangelui. Impreuna cu vitamin K, glucobrasicina continuta de catre conopida poate combate inflamatia, imbunatatind sistemul cardiovascular.

 

Foto int: Conopida, Shutterstock

Foto homepage: Conopida, Shutterstock