Comunicat de presa

Bineinteles ca periajul dentar regulat, corect efectuat precum si utilizarea atei dentare, raman cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura impotriva cariei dentare si a bolii parodontale. Insa, si o dieta alimentara corecta ne ajuta sa ne pastram zambetul stralucitor si gingiile sanatoase.

Medicul implantolog dr. Taner Chemal explica faptul ca ”regimul alimentar echilibrat, bogat in substante nutritive dintre care amintim vitamina C, vitamina D, calciul si altele este esential pentru sanatatea orala”. Astfel, domnul doctor descrie care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantura sanatoasa si stralucitoare:

 

1. Bauturile dulci

Atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizeaza smaltul dentar si permit formarea cariei dentare. Toate bauturile racoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe constau aproape in intregime din zaharuri simple. Daca mai sunt si acidulate (carbogazoase), concentratia daunatoare de acizi va creste si mai mult. Sunt studii facute de Asociatia Dentara Americana care demonstreaza caracterul nociv al acestor bauturi asupra smaltului, pe primul loc clasandu-se cele utilizate de sportivi.

 

2. Dulciurile

Fie ca vorbim de bomboane sau prajituri, acestea au o mare concentratie de zahar rafinat ceea ce duce la cresterea fulminanta a nivelului de acizi din gura. Bomboanele, in special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea adera puternic de suprafata dintilor si a lucrarilor dentare, ingreunand foarte mult misunea „curatatoare” a salivei.

  3. Alimentele bogate in amidon

Amidonul este un component al alimentelor care ridica foarte mult concentratia de acid din cavitatea orala. Se gaseste din belsug in paine, produsele de patiserie, pastele fainoase, orez sau cartofi. Cu cat amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atat va provoca un nivel mai mare de acizi in gura. Amidonul negatit din legume nu pune in pericol smaltul dentar.

 

4. Cerealele „gata preparate” pentru micul dejun

 

Amestecul de zahar si amidon din compozitia acestora le confera un caracter nociv pentru smaltul dentar. Ca si in cazul produselor de patiserie care contin zahar si amidon procesat sunt lipicioase si adera de dinti functionand ca un magnet pentru placa bacteriana.