Tratamente naturiste pentru durerile de stomac si gastrita

 

Regim igieno-dietetic in bolile de stomac

 

 

Evitati preparatele pe baza de carne (mezeluri, afumaturi, tocaturi, fripturi, mici ). Se poate consuma de doua ori pe saptamana, la pranz, piept de pui sau curcan, fierte.

Painea, pastele si produsele de patiserie si cofetarie cresc aciditatea gastrica.

Mancati mai putin alimente gatite, carne, grasimi animale, margarina, produse lactate si alimente bogate in calorii.


Beti cel putin 5-8 pahare de apa pe zi, pentru ca tranzitul alimentelor prin tubul digestiv sa se faca mai usor.

Eliminati zaharul si alimentele cu aditivi sintetici- explozia de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri.

Renuntati sau macar reduceti consumul de alcool- acesta alaturi de tutun este marele inamic al stomacului.

Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate declansa o criza de gastrita printr-o secretie puternica de sucuri gastrice.


Consumati cruditati si leguminoase cu moderatie.


Preferati alimentele "reci", care in medicina ayurvedica sunt recomandate pentru calmarea durerilor de stomac. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat. Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei.

Introduceti condimentele "reci": fenicul, coriandru, chimen, care sunt calmante gastrice blande.
 

Sunt foarte recomandate supele-crema din radacinoase (telina, patrunjel, morcov, pastarnac) si piureurile, care vor fi gatite fara ulei si sare.


Alte doua elixiruri sunt sucurile proaspete, obtinute din cartofi si varza, care protejeaza stomacul si alina durerea gastrica.


Evitati mesele abundente si cele servite la intervale mari, iar cina sa preceada cu 2-3 ore somnul, pentru a se evita refluxul gastric.


Dintre fructe sunt indicate cele alcaline: mere, pere, gutui, cirese, struguri copti, papaya, avocado, pepene galben.

 

 

  1 Migdale

Consumul a 5-10 migdale pe zi inlatura, adesea, durerile si arsurile la stomac. Uleiul pe care il contin are un efect protector pentru peretii stomacului, iar proteinele continute scad aciditatea gastrica.

 

2 Suc de varza


Sucul de varza proaspata este un excelent medicament pentru ulcer. Se da varza prin masina de tocat si se stoarce sucul. Se beau 2-3 pahare pe zi, inainte de masa.

 

sursa foto:sxc.hu