Ritual de ingrijire a pielii - din secretele de frumusete ale Cleopatrei Baie in lapte de capra si miere

 

Acidul lactic din lapte si proprietatile vindecatoare si antiseptice ale mierii au fost inteles si de anticii egipteni. Laptele de capra este singurul care contine trigliceride de acid caprilic si capric care hidrateaza si inmoaie pielea. El are o compozitie speciala, fiind foarte asemanator celui uman, si este bogat in proteine, fosfolipide, ceramide si glucide. El este recunoscut pentru proprietatile sale deosebite de hranire a pielii, de redarea a elasticitatii, de calmare a iritatiilor, si de videcare a afectiunilor precum psoriazisul si eczemele.

 

Exfoliere cu natron


Femeile din Egiptul antic isi curatau pielea cu o pasta facuta din apa si natron. Versiunea moderna a acelei solutii este amestecul dintre bicarbonatul de sodiu si apa. Ele isi hidratau pielea cu un mix de ulei si lime.

  Sare din Marea Moarta pentru exfoliere


Ele isi exfoliau pielea ajutandu-se de sare din Marea Moarta. In vechile documente s-au gasit si retetele cremelor exfoliante. Ele se foloseau de un amestesc de miere, bicarbonat de sodiu, sare din Marea Moarta. Pentru un miros deosebit ele se foloseau de un fel de tamaie si de mir.

 

Ulei din chimen negru


In Egiptul antic se mai folosea si uleiul de chimen negru pentru ingrijirea corporala. Acesta era un ulei pretios, si se gasea in ritualul de infrumusetare al faraonilor. Acest ulei este recomandat celor cu pielea uscata, sensibila si iritata, avand efecte calmante, antiinflamatoare si revitalizante.


Farduri si khol


Kholul era creionul dermatograf utilizat de Cleopatra atunci cand se machia. Egiptenii foloseau acest creion nu numai pentru a-si infrumuseta ochii, dar si pentru a-i vindeca. Se pare ca el era un foarte bun remediu in prevenirea si calmarea infectiilor oculare aparute in urma furtunilor de nisip sau din cauza razelor puternice de soare.

Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietatile sale de a lungi genele. Cleopatra folosea un amestec de kohl si ulei de ricin pentru acel machiaj frumos.

Cat despre albastrul frumos cu care Cleopatra isi farda pleopele, trebuie sa stiti ca se datora azulenei, un compus chimic cu proprietati antiinflamatoare, intalnit in uleiurile esentiale extrase din musetel.