Seminarul de formare care s-a desfasurat intr-o atmosfera placuta la Moeciu si a fost tinut de catre Mircea Toma – presedintele asociatiei Active Watch, Ionut  Codreanu – responsabil pentru monitorizarea de presa ALTFEM si  Corina Comsa – formatoare cu experienta de munca in domeniul juridic in cadrul Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Printre participantii la cel de-al treilea modul de formare, s-au aflat mai ales reprezentante si reprezentanti ai presei online si blogurilor.

 

Ce am aflat in cadrul acestui seminar

 

Lumea femeilor si lumea barbatilor raman divizate din perspectiva profesiilor considerate adecvate pentru unii sau ceilalti: muncile considerate a fi potrivite pentru femei presupun ingrijire, organizare si abilitati de a educa , iar cele considerate a fi potrivite pentru barbati necesita capacitatea de a lua decizii, abilitati tehnice si forta fizica.

“Daca un avion de pasageri ar fi condus de catre o femeie, v-ati lasa viata pe mana ei?”, a fost una dintre intrebarile care au starnit o dezbatere aprinsa.

Raspunsul  il putem gasi daca ne punem problema modului cum barbatii si femeile sunt educati inca din copilarie sa isi respecte rolurile, pana la urma acestea fiind, o conventie sociala.

Mass-media si publicitatea reprezinta un instrument prin care stereotipurile sunt perpetuate si augmentate. Deci sa nu va mire, in baza acestui rationament, femeile  in mass media vor fi doar dive sau gospodine si barbatii experti, politicieni…  Cine isi aminteste oare de Smaranda Braescu - Regina Aerului, daca mijloacele de comunicare nu vorbesc despre astfel de personalitati feminine? In acest caz, cand femeile piloti sunt invizibile, nu este de mirare ca rolul femeii in societate ramane acela de gospodina. Am scris mai pe larg despre Studiul Active Watch in articolul:  Obiecte sexuale sau gospodine. Asa ne prezinta Televizorul