Cele trei sunt recunoscute “pentru stradania lor non-violenta indreptata pentru siguranta femeilor si pentru dreptul femeilor de a participa pe deplin la munca de a instaura pacea”, a scris BBC. "Nu putem sa obtinem democratie si pace durabila in lume daca femeile nu obtin sansa de a avea aceleasi oportunitati ca si barbatii, pentru a influenta dezvoltarea la toate nivelurile societatii", a spus presedintele Comitetului Nobel de la Oslo, Thorbjorn Jagland.
 

 Ellen Johnson Sirleaf


Ellen Johnson Sirleaf a fost supranumita "Doamna de Fier a Africii". Ea a intrat in istorie devenind, in anul 2006, prima femeie presedinta intr-o tara Africana – Liberia - o tara afectata de 14 ani de un sangeros razboi civil. 9am.ro scrie ca imediat dupa inceperea mandatului, ea a incercat sa se apropie de institutiile financiare internationale, pe care le cunoaste foarte bine. Economista formata la Harvard, aceasta femeie care are patru copii si opt nepoti, lucrase pentru ONU si Banca Mondiala.

Obiectivul ei este stergerea datoriei Liberiei si atragerea de investitori pentru reconstructia tarii. De asemenea, pe agenda ei se mai afla inscrise combaterea coruptiei si reforma institutionala. Ca memebra a Council of Women World Leaders, dupa cum noteaza Wikipedia, Sirleaf este interesata sa mobilizeze femeile aflate la nivel inalt, pentru o actiune colectiva in ceea ce priveste probleme de importanta critica pentru femei si dezvoltare echitabila.

Sirleaf a fost de doua ori la inchisoare in anii '80, in timpul regimului Samuel Doe. Ea s-a remarcat prin actiuni pentru incetarea razboiului civil care a afectat Liberia din 1989 pana in 2003, soldandu-se cu 250.000 de morti.

Recent, presedinta Liberiei a luat atitudine impotriva razboiului civil din Libia, cerandu-i liderului Muammar Gaddafi sa inceteze sa mai foloseasca violenta impotriva propriului sau popor. In acelasi timp, Sirleaf a criticat si interventia militara internationala in Libia, declarand ca “violenta nu ajuta, indiferent din ce parte vine”.