Femeile rome chestionate au declarat, in proportie de 20%, ca sunt discriminate si doar in proportie de 4,3% au mentionat etnia ca dimensiune a tratamentului diferentiat. Cu toate acestea, ele mentioneaza in proportie de 42,1% conflictele cu colegii de munca drept cea mai recenta problema cu care s-au confruntat la serviciu.

Persoanele aflate pe pozitii similare la locul de munca (colegii) angajatilor de etnie roma sunt principalii generatori de tratamente diferentiate si / sau discriminare, conform studiului.

Aproape 20% dintre femeile rome respondente au afirmat ca au lucrat in mod regulat ore suplimentare neplatite, 20% ca nu au posibilitati de promovare, iar 15% au declarat ca relatiile cu colegii sunt tensionate.

In ceea ce priveste reprezentarea grupurilor vulnerabile in sindicate, 70% dintre respondentii cu nivel ridicat de studii ar fi de acord sa aiba lidera de sindicat femeie roma, in timp ce respondentii cu nivel scazut de educatie ar fi de acord doar in proportie de 33,3%.

Semnat de Cristina Mocanu (coordonator volum), Ana Maria Zamfir si Carmen Gheorghe, studiul „Femei rome pe piata muncii: Interese, reprezentare si participare sindicala” a fost elaborat in cadrul proiectului „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii”.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni!”

Studiul are ca scop identificarea si evidentierea nevoilor femeilor rome pe piata muncii, alaturi de cele ale altor grupuri vulnerabile. De asemenea, doreste sa ofere posibile mecanisme de mobilizare si responsabilizare a partenerilor sociali in cunoasterea si promovarea intereselor specifice ale acestora pe piata muncii.

Necesitatea realizarii acestui studiu a reiesit din nevoia de crestere a vizibilitatii in spatiul public si de reprezentare a intereselor femeilor rome pe piata muncii.

Studiul poate fi descarcat accesand link-ul: http://www.privestemaasacumsunt.ro/wp-content/uploads/2011/07/femei-rome-pe-piata-muncii.pdf