La doar 11 luni, Marian Teofan Grierosu este un adevarat luptator. Este singurul copil din tara si printre putinii din lume care a supravietuit leucemiei congenitale. Ajuns in faza de stabilizare, el are acum nevoie de 140.000 euro pentru a beneficia de un transplant de celule stem hematopoietice, o procedura care nu poate avea loc decat in strainatate.

 

Bebelusul a fost internat la terapie intensiva inca din prima luna de viata, pentru ca devenea din ce in ce mai palid si refuza sa manance. In urma analizelor, a fost diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica congenitala cu celule precursoare B, o forma extrem de rar intalnita (la 1 din 5 milioane de copii). A fost transferat imediat la sectia de oncologie a Spitalului „Sf. Maria” din Iasi, unde a inceput tratamentul chimioterapic cu un citostatic foarte puternic.

 

“Medicii ne-au spus ca Marian nu va supravietui mai mult de cateva zile”, povesteste parintele Vasile Grierosu, tatal lui Marian.

 

Majoritatea copiilor nascuti cu leucemie se sting dupa cateva zile, insa Marian a indurat de la prima luna de viata un tratament extrem de dificil chiar si pentru un adult: chimoterapie, transfuzii de sange, punctii lombare si medulare. (Foto interior: micutul Marian Teofan, sursa foto: blogul bebemarian.wordpress.com)

 

„Acum, boala este in remisie completa, spre surprinderea tuturor, inclusiv a medicilor. Sansele ca Marian sa raspunda la acest tratament erau minime. Mai mult, medicamentul folosit era foarte puternic chiar si pentru o persoana adulta. Insa noi ne-am pus toata increderea in Dumnezeu si ne-am rugat in continuu pentru el. Il impartaseam in fiecare zi si in fiecare saptamana il duceam la Sfantul Maslu”, a completat parintele Vasile.

 

Dupa faza de stabilizare, tratamentul prevede un transplant de celule stem hematopoietice. Pentru ca in Romania nu exista un precedent, nu s-a mai facut transplant alogen la un copil atat de mic si, totodata, pentru ca riscul de recidiva a bolii este foarte mare, singura solutie este o interventie in strainatate, la spitalul San Matteo din Pavia, Italia. Aici s-au efectuat, pana in prezent, peste 1.500 de transplanturi pentru diferite afectiuni hematologice, dintre care peste 400 de transplanturi la copii cu leucemie acuta limfoblastica.