În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data de 8 februarie, după cum a anunțat Președintele României. Ministerul Educației și Cercetării împreună cu  Ministerul Sănătății au emis un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost deja publicat în Monitorul Oficial al României.

Prezentul articol își propune să analizeze în ce măsură ar putea fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie avute în vedere scenariile de funcționare a școlilor.

Potrivit ordinului amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității.

a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ;

b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică în sistem față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfășura online;

c) Scenariul 3  se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000  locuitori și presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

De asemenea, preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților sau reprezentantului legal.