Comunicat de presa

• Anual, cantitatea totala de deseuri generate la nivelul Romaniei este de 10,2 tone de persoana, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte tari au produs mai multe deseuri pe cap de locuitor in UE in anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia si Suedia

• 96 % dintre europeni considera ca este important ca Europa sa isi utilizeze resursele mai eficient

• La nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate in prezent in Europa si SUA ar fi suficiente pentru a hrani 805 de milioane de persoane care sufera de foamete cronica

• Risipa alimentara este tema principala a initiativei “Saptamana Europeana pentru Reducerea Deseurilor”, sustinuta de Comisia Europeana si desfasurata sub sloganul „Haideti sa hranim stomacul, nu cosul de gunoi!”

Risipa alimentara constituie o problema serioasa, media la nivel de gospodarie in vestul Europei, fiind de aproximativ 25% din totalul alimentelor cumparate. Aceasta risipa se traduce prin irosirea resurselor naturale utilizate pentru productia alimentelor respective, precum apa, energie, sol. Se estimeaza ca, la nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate in prezent in Europa si SUA ar fi suficiente pentru a hrani 805 de milioane de persoane care sufera de foamete cronica.

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeana organizeaza din 2009, Saptamana Europeana pentru Reducerea Deseurilor (EWWR), care anul acesta are loc in perioada 22-30 noiembrie. Axata in special pe deseurile alimentare, initiativa va inlesni autoritatilor publice, entitatilor private, scolilor si cetatenilor aflati in cautarea unui trai mai ecologic si mai inteligent, derularea a peste 9 000 de actiuni.

Cum poti reduce risipa alimentara?

In cadrul campaniei au fost dezvoltate o serie de instrumente pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la costurile risipei alimentare si la combaterea acesteia. Acestea sunt disponibile in limba engleza sub forma unor fise informative care contin sfaturi referitoare la modul in care poate fi evitata risipa alimentara, la posibilitatile de a gati folosind resturile alimentare, precum si la deprinderea compostarii resturilor. Gospodariile si intreprinderile pot incerca totodata sa utilizeze calculatorul risipei alimentare, un instrument inovator care arata costurile acestei risipe.