Facebook - "Povestile  noastre moderne si infrumusetate ale vietilor noastre si ne place sa fie rasfoite de altii si noi la randul nostru, sa le cunoastem pe ale altora".

Datorita internetului, adolescentii isi petrec o mare parte din timpul liber in fata calculatorului. In timp ce prietenii pe Facebook se inmultesc, prietenii din viata reala se imputineaza. Ne regasim cu colegii din scoala, ne largim cunostintele si ne relaxam dupa o zi incarcata la birou dar care ne desparte de natura si de noi insine.

“Nu toti folosesc Facebook in acelasi scop. Scopul difera in functie de caracteristicile personalitatii noastre. Atat pentru cel singuratic cat si pentru cel sociabil, poate fi utila activitatea pe Facebook, ceea ce demonstreaza satisfacerea unei categorii largi si diferite de nevoi. Cercetatorii au demonstrat ca activitatea noastra din acest spatiu virtual poate oferi indicii despre personalitatea fiecaruia” , spune Simina Munteanu, psiholog clinician Mental Health Clinic.


Facebook-ul este o retea de socializare intr-o continua dezvoltare, „un capital social condus de nevoile umane“ (spune Hoffman). Felul in care s-a dezvoltat evidentiaza o lume virtuala bine inserata in cea reala, cu o dinamica in care se impletesc nevoi sociale si individuale. O lume care ne satisface nevoia de auto-promovare, care ne inspira si ne stimuleaza stima de sine, o lume care ne confirma calitatea de fiinte sociale si necesitatea de a realationa.

Studiile legate de influenta comunicarii virtuale in viata reala ne spun ca persoanele care isi actualizeaza frecvent statuss-ul, se eticheteaza in fotografii, au multi prieteni dintre cei pe care nu ii cunosc in viata reala si au trasaturi narcisice mai accentuate decat cei care folosesc Facebook mai putin in aceasta directie. Acesti narcisici iau timp, atentie si sprijin de la altii fara sa ofere ceva in schimb.