Consideram ca aceasta este una dintre cele mai importante decizii politice care a fost luata in favoarea femeilor din Romania in ultimii douazeci de ani.


Din pacate, adoptarea legii a venit intr-un moment socant – tragedia din Dorobanti. Doua femei au fost omorite si alte sase persoane ranite de catre un sot orbit de ura. Telviziunile si presa scrisa comenteaza cu aplomb: „Daca legea violentei domestice ar fi fost in vigoare, aceasta tragedie ar fi putut fi evitata”.
 

Dupa o lunga serie de presiuni din partea societatii civile, la data de 28 februarie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat la vot final proiectul care modifica legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie, prin introducerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in acest domeniu. (Antena 3) Initiativa legislativa a fost adoptata cu 166 voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. Chiar de Ziua Femeii, presedintele Traian Basescu a promulgat aceasta lege:

"Am promulgat Legea cu protectia femeilor in familie. Cred ca este cel mai serios mesaj. Si nici nu era sosita, am cerut-o de la Parlament sa mi-o dea repede, ca sa o promulg azi. Asa ca nu o sa mai fiti batute acasa de barbati. Daca va mai atinge cineva cu altceva decat o floare, sa mearga in puscarie", a declarat Basescu.

 

 

In Romania s-au facut presiuni imense pentru schimbarea Legii violentei domestice si pentru adoptarea Ordinului de Protectie si a Ordinului de Restrictie si asta pentru ca mentalitatea generala a societatii considera ca violenta domestica este o problema minora, care apartine usilor inchise.

Pentru ca mentalitatea generala mentine femeile intr-o perpetuua stare de vulnerabilitatea acasa, pe strada si la serviciu.

Cate femei au fost batute si cate femei au murit fara ca mass-media sau politicienii sa considere ca violenta domestica este cu adevarat o problema? Oare cati vecini si-au pus vata in urechi fara sa indrazneasca sa intervina atunci cand tipetele din apartamentul vecin deveneau insuportabile, considerand ca ceea ce se intampla nu e treaba lor?