Fiind mereu concentraţi pe economisirea banilor, cu fiecare achiziție pe care o facem, ne putem antrena să reducem treptat cheltuielile. Deoarece de multe din cumpărăturile uzuale nu ne putem lipsi, pentru a putea economisi, trebuie să găsim cele mai bune soluţii. Astfel, indiferent dacă este vorba despre hrana uscata caini, despre îmbrăcăminte sau despre alimentele noastre zilnice, iată cinci moduri prin care putem economisi bani atunci când facem cumpărături:

●Cumpărarea cantităţilor mari

În special acum, când toate s-au scumpit, achiziţionare anumitor lucruri în cantități mai mari este cea mai bună variantă de a beneficia de un preț mai bun. Cu alte cuvinte, cumpărând mai mult facem, de fapt, economii. Pare paradoxal, însă logica este simplă şi este valabilă atât pentru alimente, cât şi pentru îmbrăcăminte. Aproape întotdeauna, preţul per kilogram va fi mai mic atunci când achiziţionăm cantităţi mai mari decât cele standard. Acest lucru este valabil atât pentru cumpărăturile din magazinele fizice, cât şi din cele online, unde este cel mai simplu să comparăm mai multe preţuri.

●Urmărirea ofertelor speciale

Majoritatea companiilor au investit în ultimii ani în crearea unui magazin online şi chiar a propriilor aplicaţii. Prin abonarea la newsletter-ele acestora, suntem la curent cu toate promoţiile actuale şi viitoare. Ştiind deja care sunt produsele de care avem nevoie şi pe care dorim să le cumpărăm, urmărirea promoţiilor diverselor magazine ne ajută să beneficiem de un preţ mai bun decât cel standard. Nu puţine sunt companiile care oferă clienţilor noi un discount la prima comandă, aceasta fiind o economie binevenită, nefiind necesar să aşteptăm ca produsele preferate să intre în promoţie.

●Compararea preţurilor

Deoarece majorările preţurilor sunt aproape săptămânale, diferenţele de la un coş de cumpărături la altul au devenit semnificative. Însă, atunci când facem cumpărături online, urmărirea preţurilor pentru a le compara este mult mai simplă. Le putem urmări fie intrând pe site-urile pe care le cunoaştem deja, fie folosind alerte de preţ sau chiar extensii de browser care ne afişează preţurile practicate de mai mulţi comercianţi. Adăugarea produselor în listele de favorite este, în continuare, cea mai simplă modalitate de a putea ţine evidenţa preţurilor acestora.

●Lista de cumpărături

Organizarea este cheia când vine vorba despre economii şi chibzuinţă. Putem face o listă pe telefonul mobil sau una pe hârtie, dar este bine să nu intrăm în supermarketuri fără ea, dacă nu vrem să cheltuim mult mai mult decât ne doream. De câte ori vom vedea un produs care este la reducere, a apărut în stoc după o perioadă de pauză ori pur şi simplu tocmai ne-am dat seama că avem nevoie de el, privirea listei de cumpărături va fi ca un moment de conştientizare. Nefiind adăugat pe listă, sunt mari şansele ca acesta să nu ne fie de folos şi vom avea câteva secunde în care vom putea decide.

 

●Calcularea preţurilor produselor puse în coş

Pentru a nu mai fi surprinşi abia după ce faptul este consumat, putem calcula dinainte. Adică, fiecare produs adăugat în coşul de cumpărături să fie calculat (mental sau cu ajutorul calculatorului din telefon) şi astfel vom şti exact cât am acumulat. În acest fel, vom putea decide dacă suma acumulată este una rezonabilă sau depăşeşte bugetul pe care ni l-am impus.

 

Acestea sunt doar câteva din modalităţile în care ne putem gestiona mai bine bugetul familiei, lucru atât de necesar în perioadele cu instabilitate economică, precum este cea din prezent. A ne organiza şi a cântări de două ori fiecare alegere făcută în materie de shopping este un bun mod de a ne schimba vechile obiceiuri costisitoare.

 

Sursa foto: Shutterstock