Romania ocupa un nedorit loc fruntas in topul deceselor din cauze cardivasculare din lume. Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.


“A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, initiatoare a campaniei SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!



Cu alte cuvinte, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora. De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara.



“Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare”, a subliniat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dr. Dan Deleanu.


“Suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem si avem convingerea ca putem schimba in bine societatea in care traim”, declara Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii, institutie care sustine campania.


Bolile cardiovasculare reprezinta, in prezent, principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. “Exista o nevoie acuta de informare. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista factori de risc cardiovascular. De unii dintre acestia sunt constienti, dar ii ignora, iar despre altii nici macar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie sa aibe loc numai in cazuri de urgenta, ci si pentru preventie”, explica Prof. Dr. Dan Gaita.