Minoritatile din Yunnan (China) lauda frunza de ceai cazuta: populatia De’ang spune ca ceaiul este pulsul vietii; Naxi considera ceaiul existenta lor; Pumi fac comert cu ceai, considerandu-l cea mai profitabila afacere, in timp ce Bai spun ca “dragostea este ca ceaiul aromat”. Tibetanii afirma ca “ceaiul este sangele, corpul si vietile lor”.

Pu-erh sau Puer este cel mai popular ceai din regiunea Yunnan. Frunzele sale fermentate sunt presate pe caramizi si folosite nu numai pentru bautura, dar si pentru decorarea monedelor sau a medalioanelor ce simbolizeaza armonia.

Spre deosebire de cafea, Pu-erh este mult mai cautat, iar atunci cand este mai vechi de 10 ani, devine si foarte scump. Ba mai mult, acest ceai poate fi comparat cu vinul, avand o calitate exceptionala.

Proprietatile curative si fortifiante asociate cu ceaiul Pu-erh sunt intr-adevar remarcabile. Adesea cunoscut sub denumirile de “Tonicul Minune” sau “Ceaiul Medicinal”, Pu-erh este extrem de folosit in China de mii de ani. Deoarece, timp de secole, a fost adus imparatului Chinei ca tribut, a preluat si denumirea de “Ceaiul Tribut”.

De-a lungul istoriei Chinei, beneficiile acestui ceai au fost notate in manuscrise si carti faimoase. Se crede cu tarie ca Pu-erh face minuni in cazul bolilor de inima si al cancerului, controleaza diabetul, detoxifica organismul (si poate vindeca si dizenteria), ajuta la digestie si la pierderea in greutate, imbunatateste vederea, reface circulatia sangelui si are efecte anti-imbatranire.