Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie organismului.
Cu siguranta multora dintre noi porumbul fiert sau copt ne aminteste de verile pline de soare ale copilariei, de focurile glorioase de tabara si de rasetele zgomotoase ale batailor cu boabe de porumb. Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie.
Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii, insa in zilele noastre se pune un accent deosebit pe beneficiile pe care consumului acestei cereale le aduce asupra organismului. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor.
O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.
In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.
Este adevarat ca prin fierbere se pierde un oarecare procent din substantele nutritive ale porumbului, insa o cantitate semnificativa de nutrienti, peste 60%, se pastreaza. In plus, consumat in mod regulat, porumbul ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb contin:
-59 calorii
| -2 proteine
| -10 carbohidrati
| -1 lipide
| -1 fibre
Este recomandata consumarea porumbului simplu, iar nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. In combinatie cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor. Porumbul contine si tiamine care sunt responsabile de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% din cazul femeilor (conform cercetatorilor de la Universitatea din Hamburg). De asemenea, tiamina (vitamina B1) are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.
Te-ar putea interesa și:
Cum să îți menții sănătatea orală în timpul călătoriilor: Sfaturi de la experți
5 trucuri pentru a evita problemele digestive de Paște. Așa te poți bucura de bunătățile pascale fără balonare sau arsuri gastrice
Entorsa de gleznă, entorsa de genunchi și entorsa de pumn: Cauza, simptome și tratament
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău pentru organism să nu le mâncăm deloc. Ce soluții avem ca să mâncăm totuși sănătos?
Totul despre zona intima a femeilor
Vitamina D, esențială pentru sănătate: Beneficii uimitoare și cum să o suplimentăm corect
Rinita Alergică: Cauze, Simptome & Tratament
De ce te trimite dermatologul la endocrinolog? Când ”boala de piele” nu e boală de piele, ci manifestarea unei afecțiuni endocrine
Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice
Sarea în bucate: Ghid pentru a controla consumul zilnic de sare
Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine
72.000 de români, diagnosticați cu Boala Parkinson. Care sunt simptomele care apar cu mulți ani înainte de diagnosticarea afecțiunii?
Rinoplastia și alergiile nazale. Poate ajuta chirurgia nasului în gestionarea alergiilor?
Ce sunt fibrele și care este rolul lor într-o alimentație echilibrată
Căderea părului după naștere – tratament și prevenire
Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar
Sănătatea stă în digestie: 10 alimente care ne îmbunătățesc digestia
Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie”
Aplicarea corectă a cremei pentru hemoroizi: sfaturi și recomandări
Porți aparat dentar fix? Iată cum să-ți îngrijești corect dinții
Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica
Mamografia nu doare. Un studiu arată percepția pacientelor cu privire la disconfortul resimțit în timpul screeningului mamar
Inflamația aparatului genital feminin | Prevenție – Simptome – Tratament
Dietele vegane sau vegetariene pot afecta colagenul din piele. Cât te ajută produsele cosmetice să refaci elasticitatea pielii?
Zahărul în alimentație: Cât de mult este prea mult? Cât zahăr poate consuma un adult pe zi?
Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân
Românii petrec doi ani din viață confruntându-se cu migrene. La nivel național, 2.3 milioane de adulți suferă de migrene în diferite stadii
Istoria ochelarilor de soare aviator
Cum influențează dieta și alimentația sănătatea dentară
3 tipuri de exerciții de respirație pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată
|