Tratamentul eficient al tusei cauzate de răceală și gripă implică atenuarea simptomelor și susținerea organismului în vindecarea mai rapidă a acestuia de afecțiunile respiratorii sezoniere. Pentru a preveni apariția acestora, trebuie respectate niște metode simple de îngrijire și igienizare. În acest sens, am amintit și noi câteva:

Odihna și hidratarea

Odihna suficientă și consumul de multe lichide, cum ar fi apă, ceaiuri calde sau supă pot ajuta la vindecarea mai rapidă a răcelii. Hidratarea corespunzătoare ajută la subțierea mucusului și la ameliorarea disconfortului din gât.

Suplimentele cu vitamina C

Vitamina C poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și poate contribui la vindecarea mai rapidă a răcelii. Se recomandă consumul de alimente sau suplimente bogate în vitamina C.

Gargara cu apă sărată

Gargararea cu apă caldă și sărată poate ajuta la reducerea inflamației în gât și la calmarea durerii.

Umidificarea aerului

Utilizați un umidificator în camera în care persoana doarme, pentru a menține nivelul de umiditate adecvat. Aerul uscat poate irita gâtul și căile respiratorii.

Folosirea mierii de albine

Mierea are proprietăți antibacteriene și poate calma gâtul iritat. Se adaugă o linguriță de miere în ceaiul călduț sau se consumă direct din borcan, însă se ține câteva secunde în gură și se înghite treptat, ținând capul ușor pe spate.

Expectorantele și decongestionantele

Dacă tusea este însoțită de mucus în exces, un expectorant, precum Naturalis BronhoSuport, poate ajuta la eliminarea acestuia. Decongestionantele sub formă de picături nazale pot fi utile pentru a deschide căile respiratorii.

Antipireticele (medicamentele care reduc febra)

Dacă apare și febra, medicamentele antipiretice (cum ar fi paracetamolul) pot fi folosite pentru a reduce temperatura corporală.

Evitarea iritanților

Fumul de tutun, substanțele chimice puternice, praful și aromele parfumate pot irita gâtul, drept urmare, se recomandă evitarea expunerii la aceste substanțe.

Atenția pentru igiena tractului respirator

În cazul tusei sau a strănutului, se acoperă gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul. De asemenea, mâinile se igienizează după fiecare contact cu secrețiile respiratorii.

Siropurile antitusive

Specialiștii recomandă siropurile de tuse, pentru calmarea iritației esofagiene. Gama Bronhosuport de la Naturalis susține sănătatea sistemului respirator şi este recomandată atât pentru calmarea tusei seci (uscată), cât şi pentru cea productivă.

Naturalis BrohnoSuport este un sirop de tuse expectorant, calmant și protector al mucoasei bronșice, destinat adulților.

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, sub formă de sirop, cu rol antitusiv. Acesta protejează mucoasa bronșică, fluidificând secrețiile și favorizând eliminarea acestora, ajutând în același timp la obținerea confortului respirator, datorită extractelor din cele 7 plante pe care le conține. Suplimentul poate fi administrat începând cu vârsta de 3 ani. Ambele siropuri se pot achiziționa din farmaciile Catena.

Discuția cu medicul

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc ori dacă există alte simptome îngrijoătoare, se apelează la sfatul unui specialist. Acesta poate oferi recomandări specifice și, dacă este cazul, prescrie tratamente mai puternice, în funcție de diagnosticul care provoacă simptomul de tuse. Este important de reținut că aceste sfaturi sunt generale și nu înlocuiesc sfatul unui profesionist.

Sursa foto: Shutterstock