Sinuzita poate fi cauzată de alergii, reacții autoimune sau infectarea cu diferiți patogeni cum ar fi bacterii, virusuri sau fungi. Chiar dacă majoritatea persoanelor își revin fără tratament specific, anumite cazuri pot necesita tratamente adiționale pentru gestionarea simptomelor [1].

  Câteva dintre cele mai cunoscute remedii pentru sinuzită includ:

 

Tratament medicamentos

Medicamentele pentru sinuzită reprezintă pentru mulți principala opțiune terapeutică, medicul putând recomanda fie spray-uri pentru congestii nazale, fie tablete pentru ameliorarea inflamației.

În funcție de cauza sinuzitei, medicul poate prescrie medicamente adiționale cum ar fi:

    antibiotice - atunci când sinuzita este cauzată de o infecție bacteriană; medicamente împotriva alergiilor - pentru cazurile de sinuzită apărută în urma unei alergii.

Indiferent de medicamentul prescris, este importantă respectarea recomandărilor medicului specialist cu privire la dozaj și la planul de administrare, pentru a preveni eventuale complicații sau reacții adverse [2].

Irigare nazală

Irigarea nazală este o metoda simplă și sigură de curățare a sinusurilor. Această opțiune ajută la ameliorarea simptomelor asociate atât cu sinuzita, cât și cu alte probleme, cum ar fi alergiile sau răceala.

Pentru a realiza o irigare nazală este nevoie de soluție salină și un recipient special prin care se va introduce soluția în cavitatea nazală. Dacă nu știi exact cum să obții produsele necesare, află că le poți cumpăra la pachet în majoritatea farmaciilor [3].

 

Inhalații cu aburi

Inhalarea aburilor reprezintă o metodă simplă și directă de desfundare a sinusurilor și de ameliorare a presiunii prezentate.

Acest lucru poate fi realizat prin aplecarea feței deasupra unui bol cu apă fierbinte și inspirarea aburilor pe nas. Poți pune un prosop pe cap pentru a reține aburii mai mult timp la nivelul feței.

Alternativ, poți sări peste etapa de fierbere a apei și poți face un duș sau baie fierbinte, care va crea aburi și va umidifica aerul din jur [4].

 

Uleiuri esențiale

Multe persoane folosesc uleiuri esențiale pentru a ameliora anumite simptome ale sinuzitei, cum ar fi congestia nazală. Chiar dacă aceste uleiuri sunt obținute din extracte de plante și au potențiale proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare [4], trebuie menționat că nu există încă dovezi științifice care să confirme beneficiile acestor produse.

Uleiurile esențiale nu trebuie băute. Citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj pentru a utiliza în siguranță produsele achiziționate.

Majoritatea persoanelor adaugă câteva picături de ulei esențial în bolul cu apă fierbinte din care urmează să inhaleze aburii eliberați. Cele mai populare uleiuri de acest tip includ cel de mentă și cel de eucalipt [4].

 

Intervenție chirurgicală

Atunci când sinuzita este rezistentă la opțiunile terapeutice neinvazive, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală endoscopică.

Pentru a realiza această procedură, chirurgul va introduce prin nas un tub subțire și flexibil prevăzut cu lumină și camera video (endoscop) pentru a analiza canalele sinusurilor. În funcție de cauza blocajului, medicul poate îndepărtă țesutul care creează stenoza (polip) sau poate lărgi canalul pentru a ajuta la drenarea mucusului [2].

Reducerea riscului de dezvoltare a sinuzitei

Întrucât există mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare a sinuzitei cum ar fi răceala și fumatul, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de apariție a sinuzitei și anume:

    practicarea igienei corespunzătoare, în special spălatul pe mâini; vaccinarea împotriva gripei sau a altor afecțiuni care pot provoca sinuzita; evitarea contactului cu persoanele răcite sau cu cele care au infecții ale tractului respirator superior; folosirea unui umidificator pentru aerul din casă; evitarea fumatului [5].

Deoarece sinuzita poate avea simptome similare cu cele prezentate de alte afecțiuni, discută cu un medic specialist pentru a obține diagnosticul exact și tratamentul corespunzător!

Referințe:

“Sinusitis: Symptoms, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/149941#_noHeaderPrefixedContent. Data accesării: 19.01.2023 “Chronic Sinusitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/diagnosis-treatment/drc-20351667. Data accesării: 19.01.2023 “Nasal Irrigation: Uses, Benefits & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/24286-nasal-irrigation. Data accesării: 19.01.2023 “How to Relieve Sinus Pressure: 10 Home Remedies and Treatments.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/321322. Data accesării: 19.01.2023 “Sinus Infection (Sinusitis).” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/antibiotic-use/sinus-infection.html. Data accesării: 19.01.2023

 

Sursa foto: Eva March /Shutterstock