Vitamina C este cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic.

Oamenii nu pot sintetiza vitamina C. Prin urmare, acest nutrient trebuie obținut în cantități suficiente din alimente sau prin administrarea unui supliment cu vitamina C pentru a menține o stare bună de sănătate.

Doza zilnică recomandată de vitamina C

Doza zilnică recomandată de vitamina C diferă în funcție de mai mulți factori, de exemplu:

    Bărbații peste 19 ani - 90 mg; Femeile peste 19 ani - 75 mg; Femeile însărcinate, sub 18 ani - 80 mg; Femeile însărcinate, peste 19 ani - 85 mg; Femeile care alăptează, sub 18 ani - 115 mg; Femeile care alăptează, peste 19 ani - 120 mg;

În plus, specialiștii le recomandă persoanelor care fumează să mărească doza zilnică de vitamina C cu 35 de mg, dar nu mai mult de 2000 de mg pe zi.

Ce beneficii aduce vitamina C pentru organism Contribuie la tratarea răcelii

Vitamina C este esențială pentru starea generală de sănătate, iar acest nutrient poate contribui la tratarea anumitor afecțiuni. Vitamina C este deosebit de utilă pentru imunitate, deoarece susține funcția celulară a sistemului imunitar. Suplimentele cu vitamina C pot ajuta la prevenirea infecțiilor, în timp ce deficitul de vitamina C poate predispune la infecție.

De exemplu, unele cercetări sugerează că, deși aportul regulat de vitamina C nu poate împiedica declanșarea răcelii, poate reduce durata sau severitatea simptomelor acesteia.

În urma unor studii s-a constatat că administrarea zilnică a 1-2 grame de vitamina C reduce durata răcelii cu 18% în cazul copiilor și cu 8% în cazul adulților.

Poate proteja arterele

Vitamina C nu reduce nivelul colesterolului și nici riscul general de atac de cord, însă există dovezi care sugerează că poate ajuta la protejarea arterelor împotriva deteriorării.

Potrivit anumitor cercetări, vitamina C poate încetini avansarea aterosclerozei (întărirea arterelor). De asemenea, contribuie la prevenirea daunelor cauzate de colesterolul LDL (colesterolul „rău”), care se acumulează în artere și poate provoca atac de cord sau accident vascular cerebral. Alte studii sugerează că vitamina C poate ajuta la menținerea arterelor flexibile.

Poate ajuta la evitarea hipertensiunii arteriale

Studiile pe populație (care implică observarea unor grupuri mari de oameni de-a lungul timpului) sugerează că persoanele care consumă alimente bogate în antioxidanți, printre care si vitamina C, au un risc mai mic de hipertensiune arterială decât persoanele care nu obișnuiesc să mănânce astfel de alimente sănătoase. Consumul de alimente bogate în vitamina C este important pentru starea generală de sănătate, mai ales dacă sunteți expuși riscului de a dezvolta hipertensiune arterială.

Beneficii pentru persoanele care suferă de osteoartrită

Vitamina C este esențială pentru ca organismul să producă colagen, care este o parte componentă a cartilajelor sănătoase. În cazul persoanelor cu osteoartrită, cartilajul se erodează, punând presiune pe oase și articulații. În plus, unii cercetători sustin că această problemă poate fi provocată și de radicalii liberi, aceștia fiind molecule produse de organism, care pot deteriora celulele și ADN-ul. Antioxidanții precum vitamina C par să limiteze daunele cauzate de radicalii liberi.

Deficitul de vitamina C: manifestari

Oamenii se confrunta rar cu un deficit grav de vitamina C. Fumatul reduce cantitatea de vitamina C din organism, astfel încât fumătorii prezintă un risc mai mare de deficit.

Printre semnele carenţei de vitamina C se numără părul uscat și despicat, gingivita (inflamația gingiilor), piele aspră şi uscată, vindecarea mai lentă a rănilor, apariția ușoară a vânătăilor, sângerări nazale și predispozitia la infecții. Forma severă de deficit de vitamina C este cunoscută sub numele de scorbut.

Nivelurile scăzute de vitamina C au fost asociate cu o serie de afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială, boli ale vezicii biliare, ateroscleroză, acumularea de plăci în vasele de sânge care poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral. Pentru a obtine un nivel suficient de vitamina C este nevoie sa consumati multe fructe și legume. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta unele dintre aceste afecțiuni.

De unde puteti obtine vitamina C in cantitati suficiente si sanatoase

Printre sursele excelente de vitamina C se numără portocalele, ardeii verzi, pepenele verde, papaya, grepfrutul, pepenele galben, căpșunile, kiwi, mango, broccoli, roșiile, varza de Bruxelles, conopida, varza și sucuri de citrice sau sucurile fortificate cu vitamina C. Verdețurile (spanacul), roșiile conservate si proaspete, cartofii, dovleceii, zmeura, afinele, merişoarele şi ananasul sunt, de asemenea, surse bogate de vitamina C. Vitamina C este sensibilă la lumină, aer și căldură. De aceea, puteți obține cea mai mare cantitate de vitamina C dacă mâncați fructe și legume crude sau ușor gătite.

Sursa foto: Shutterstock