Deficiența de vitamina B12 se manifestă inițial prin oboseală, anemie, palpitații, simptome neurologice (furnicături la nivelul membrelor). Pe termen lung, aceasta cauzează deteriorarea ireversibilă a sistemului nervos central, arată National Institutes of Health în articolul „Vitamin B12”.
Persoanele vegane (cărora li se recomandă suplimentare cu B12)
| Copiii născuți și alăptați din mame vegane
| Persoanele vârstnice
| Pacienții cu anemie pernicioasă (anemia Biermer)
| Pacienții cu unele afecțiuni gastrointestinale (boala celiacă, boala Crohn)
| Pacienții tratați prin chirurgie bariatrică
Deficitul poate fi depistat cu ajutorul determinării vitaminei B12 active, investigație efectuată în laboratoarele de analize medicale.
Doza zilnică recomandată
Așa cum este prezentat de Daisy Whitbread în articolul “Top 10 Foods Highest in Vitamin B12 (Cobalamin)”, doza zilnică recomandată de vitamina B12 la adult este de 2,4 μg (micrograme), fiind ușor mai crescută la femeile însărcinate și cele care alăptează.
Top 10 alimente bogate în vitamina B12
Conform Daisy Whitbread în articolul “Top 10 Foods Highest in Vitamin B12 (Cobalamin)”, cele mai bogate alimente în cobalamină sunt:
| Scoici: 100 g scoici conțin aproximativ 99 μg vitamina B12, ceea ce acoperă 4120% din necesarul zilnic. Cantități enorme de cobalamină se găsesc și în stridii și midii.
| Ficat: Ficatul de porc, vită și miel, precum și alte organe de animale sunt surse excelente de vitamina B12.
| Macrou: Peste 1000% din doza zilnică recomandată (DZR) de cobalamină este conținută de 150 g macrou.
| Hering: 150 g hering acoperă peste 700% din necesarul zilnic de vitamina B12.
| Sardine: În jur de 500% din DZR a acestei vitamine este acoperită cu 150 g sardine.
| Ton: 100 g ton asigură aproape 11 μg vitamina B12.
| Carne de vită: O porție de 100 g carne vită aduce un aport de vitamina B12 de peste 300% din DZR.
| Laptele: Un pahar de 200 ml lapte asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina B12.
| Iaurtul: O cană de iaurt natural conține aproape 40% din cantitatea de cobalamină recomandată zilnic.
| Ouă: Și ouăle conțin vitamina B12, cele mai bogate surse fiind în special cele de rață și gâscă.
Și alte alimente de origine animală conțin cantități semnificative de vitamina B12, cum ar fi brânzeturile, carnea de pasăre, miel sau porc, crustacee și diferite specii de pește. Unele alimente vegetale (cum ar fi cereale pentru micul dejun) sunt îmbogățite cu această vitamină.
Asigură-te că îți iei doza zilnică de vitamina B12 printr-o alimentație variată și echilibrată. Dacă prezinți semne de deficit, adresează-te medicului.
Referințe:
| “Vitamin B12.” National Institutes of Health, 2013, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/. Accessed 27 May 2022.
| Whitbread, Daisy. “Top 10 Foods Highest in Vitamin B12 (Cobalamin).” Myfooddata, My Food Data, 13 Sept. 2008, www.myfooddata.com/articles/foods-high-in-vitamin-B12.php. Accessed 27 May 2022.
Sursa foto: Tatjana Baibakova /Shutterstock
Te-ar putea interesa și:
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău pentru organism să nu le mâncăm deloc. Ce soluții avem ca să mâncăm totuși sănătos?
Totul despre zona intima a femeilor
Vitamina D, esențială pentru sănătate: Beneficii uimitoare și cum să o suplimentăm corect
Rinita Alergică: Cauze, Simptome & Tratament
De ce te trimite dermatologul la endocrinolog? Când ”boala de piele” nu e boală de piele, ci manifestarea unei afecțiuni endocrine
Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice
Sarea în bucate: Ghid pentru a controla consumul zilnic de sare
Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine
72.000 de români, diagnosticați cu Boala Parkinson. Care sunt simptomele care apar cu mulți ani înainte de diagnosticarea afecțiunii?
Rinoplastia și alergiile nazale. Poate ajuta chirurgia nasului în gestionarea alergiilor?
Ce sunt fibrele și care este rolul lor într-o alimentație echilibrată
Căderea părului după naștere – tratament și prevenire
Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar
Sănătatea stă în digestie: 10 alimente care ne îmbunătățesc digestia
Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie”
Aplicarea corectă a cremei pentru hemoroizi: sfaturi și recomandări
Porți aparat dentar fix? Iată cum să-ți îngrijești corect dinții
Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica
Mamografia nu doare. Un studiu arată percepția pacientelor cu privire la disconfortul resimțit în timpul screeningului mamar
Inflamația aparatului genital feminin | Prevenție – Simptome – Tratament
Dietele vegane sau vegetariene pot afecta colagenul din piele. Cât te ajută produsele cosmetice să refaci elasticitatea pielii?
Zahărul în alimentație: Cât de mult este prea mult? Cât zahăr poate consuma un adult pe zi?
Cât de bine îți cunoști sânii? Semnele subtile, mai puțin cunoscute, ale cancerului de sân
Românii petrec doi ani din viață confruntându-se cu migrene. La nivel național, 2.3 milioane de adulți suferă de migrene în diferite stadii
Istoria ochelarilor de soare aviator
Cum influențează dieta și alimentația sănătatea dentară
3 tipuri de exerciții de respirație pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată
Colagenul si articulațiile
Planul perfect: Cum trebuie să arate rutina ta de viață pentru a avea o imunitate puternică
Artroza, mai răspândită la femei. Iată obiceiurile care te predispun la gonartroză sau coxartroză
|