Expert Garbo: Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică ginecologie la Royal Hospital, cu o experiență de peste 20 de ani. Dr. Vasile are competențe în ecografie mamară cu Sonoelastografie, ecografie ginecologică, colposcopie, histeroscopie diagnostică și terapeutică și chirurgie laparoscopică diagnostică și terapeutică ginecologică.

Unul dintre subiectele la care ajung adesea în discuțiile cu pacientele mele este cel al vaccinării împotriva virusului papiloma uman (HPV). Acestea cer informații despre infecția cu HPV, vaccin și modul în care este administrat, bolile pe care le pot face dacă au acest virus în organism și cum pot face prevenție.

Ce trebuie să știm despre infecția HPV?

De-a lungul timpului, au fost identificate peste 100 de tulpini ale virusului papiloma uman. Dintre acestea, 15 sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin. Din nefericire, nici restul tulpinilor nu sunt inofensive. Infecția cu acestea poate duce la leziuni maligne sau benigne la nivelul vaginului, vulvei, penisului, anusului, gurii și corzilor vocale (regiunea orofaringiană).

Intervalul de timp care trece de la infectarea cu o tulpină HPV și apariția unei leziuni la nivelul colului variază de la pacientă la pacientă. În general, infecția progresează într-un ritm lent, având nevoie de mai multe luni sau chiar ani. Un sistem imunitar slăbit sau contractarea unei alte boli cu transmitere sexuală accelerează ritmul infecției cu virusul papiloma uman.

Deși vaccinurile anti HPV reduc în mod considerabil riscurile de a dezvolta cancer cervical, dar și alte tipuri de cancer, screening-ul rămâne în continuare metoda recomandată pentru prevenția și detectarea timpurie a leziunilor periculoase. În cazul femeilor vaccinate, este recomandată realizarea controalelor cu aceeași frecvență ca în cazul femeilor cărora nu li s-a administrat vaccinul.

În mod ideal, este recomandat ca protecția oferită de vaccinare să fie dublată și de un stil de viață sănătos și echilibrat. Unul dintre viciile care crește riscurile infecției HPV este fumatul. Acest obicei nesănătos este un factor favorizant, proporțional cu numărul de țigări pe zi.

 

Ce este vaccinul împotriva HPV?

Primul vaccin împotriva virusului papiloma uman a fost creat la Universitatea Queensland, Australia, de către echipa formată din prof. Ian Fraze și dr. Jian Zhou. Aceștia au sintetizat particule asemănătoare cu HPV, proteine din stratul exterior al virusului,  care nu conțin ADN viu sau atenuat și care au rolul de a stimula producerea de anticorpi.

Vaccinurile care au fost dezvoltate de-a lungul timpului protejează împotriva a două (CERVARIX), patru (GARDASIL) sau nouă (GARDASIL 9) tulpini de HPV.  Toate formele de vaccin protejează cel puțin împotriva HPV 16 și 18, aceste variante fiind asociate cu cel mai ridicat risc de cancer cervical. Se estimează că aceste vaccinuri pot preveni 70% dintre cazurile de cancer cervical, 80% dintre cazurile de cancer anal și 40% dintre cancerele vulvare.

După administrarea vaccinului, sistemul imunitar recunoaște proteinele străine din organism și declanșează procesul de producere a anticorpilor, asigurând astfel protecția împotriva infecției. Persoanele cu imunitatea afectată prin boală (ex. HIV – SIDA) sau tratament pot prezenta probleme legate de răspunsul imunitar.

La ce vârstă este recomandată vaccinarea?

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată fetelor, dar și băieților, începând cu 11-12 ani, dar administrarea vaccinului poate începe și cu vârsta de 9 ani. Ca regulă generală, medicii recomandă administrarea acestor vaccinuri tuturor persoanelor cu vârsta de până la 26 de ani care nu au apelat la această metodă de prevenție.

Dat fiind faptul că infecția HPV este asociată, în mentalul colectiv, cu cancerul de col uterin, există dubii legate de opțiunile disponibile băieților și bărbaților. Trebuie subliniat faptul că aceștia pot apela la vaccinarea anti HPV între 9 și 45 de ani, fiindu-le administrate aceleași vaccinuri ca în cazul femeilor.

Situația femeilor adulte este, de asemenea, un subiect care apare în discuțiile din timpul consultațiilor. Vaccinarea este recomandată și acestei categorii, mecanismul de formare a anticorpilor fiind similar cu cel identificat în cazul fetițelor. Trebuie precizat că răspunsul protector ar putea fi mai puțin eficient, cel puțin în anumite cazuri, din cauza unei eventuale expuneri anterioare la aceleași tulpini cu cele conținute de vaccin.

Campania națională de vaccinare și provocările acesteia

În ciuda beneficiilor pentru sănătatea personală, campania de vaccinare se confruntă cu o serie de provocări și chiar obstacole în anumite zone. Din nefericire, există dificultăți legate de promovarea și implementarea programelor de vaccinare în zonele rurale, în categoriile sociale defavorizate și în rândul „antivacciniștilor”. În aceste cazuri, problemele pot fi puse pe seama lipsei de informații relevante, a dezinformării și lipsa infrastructurii necesare unui astfel de program național.

Pentru ca o campanie națională de vaccinare anti HPV să ofere rezultate mai bune decât situația în care ne aflăm în prezent, este indicată adoptarea unor măsuri precum: extinderea vaccinării gratuite până la vârsta de 18 ani, informare corectă pe toate canalele mas media disponibile și posibile. De asemenea, trebuie să primească o atenție specială persoanele aflate în următoarele categorii de risc: cei care au un număr ridicat de parteneri sexuali, bolnavii cu afecțiuni imunosupresive (HIV-SIDA în special).