Medicina nucleară este un domeniu relativ nou, ale cărui tehnologii permit diagnosticarea și tratarea multor afecțiuni, prin utilizarea materialelor radioactive. Cu toate acestea, unele persoane sunt reticente din cauza cuvintelor “nuclear” și “radiație”. Însă progresele din medicina nucleară fac posibilă diagnosticarea timpurie a multor boli, ceea ce permite inițierea tratamentelor, cu eficacitate sporită.

Evaluările din domeniul medicinei nucleare sunt diferite de alte examinări radiologice prin aceea că implică utilizarea materialelor radioactive, cu ajutorul cărora medicii pot evalua funcționarea țesuturilor și organelor.

Una dintre cele mai apreciate și folosite investigații din medicina nucleară este PET-CT, care combină în aceeași explorare tomografia cu emisie de pozitroni cu computer tomografia. Experții în medicină nucleară injectează pacienților substanțe marcate radioactiv, iar acestea pot oferi informații despre activitatea metabolică a tumorilor. Astfel, specialiștii pot afla informații despre stadiul multor tipuri de tumori maligne și pot evalua eficacitatea terapiilor oncologice. În cazul în care pacienții nu răspund la un anumit tratament, doctorii pot decide schimbarea terapiei.

“Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanțe marcate radioactiv care se injectează în corp. Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanță destinată investigației oncologice. Această substanță este foarte importantă pentru noi specialiștii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța FDG, așteptăm oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT Profesorul Vardareli.

Scanarea PET-CT este recomandată pentru diagnosticarea și evaluarea majorității tipurilor de afecțiuni maligne, însă specialiștii o aplică mai ales pentru tumorile și metastazele de la nivelul capului și gâtului, în cancerele de plămâni, de prostată, colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și pentru cancere localizate în sfera ginecologică.

Producerea substanțelor radiofarmaceutice se face în laboratorul propriu al spitalului Acibadem Altunizade, acolo unde au loc investigațiile. Marcarea radioactivă a substanțelor folosite pentru scanările de tip PET-CT este strict reglementată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În plus, acestea trebuie folosite repede pentru că au un timp de înjumătățire scurt, chiar și de 2 ore. Asta înseamnă că vizualizarea tumorilor și metastazelor trebuie făcută în acest interval de timp.