Clinica de neurologie Neuroaxis a lansat a treia ediție Neuroaxis Talks – Epilepsie sau crize psihogene? Află cum să faci diferența. Au participat la webinar Dr. Dan Mitrea, medic neurolog, Dr. Cătălina Hogea, medic psihiatru, și Dr. Irina Oane, medic neurolog cu specializare în epileptologie. Împreună au explicat publicului larg ce înseamnă un episod epileptic, ce este o criză psihogenă și care este diferența dintre cele două.

Epilepsia este o boală neurologică cronică ce poate afecta oameni de toate vârstele. Peste 50 de milioane de persoane au diagnosticul de epilepsie, ceea ce o face una dintre cele mai comune boli neurologice la nivel mondial. În multe părți ale lumii, cei cu epilepsie și familiile lor suferă din cauza stigmei și a discriminării.

Puținele lucruri pe care majoritatea le știe despre epilepsie este că se manifestă prin crize recurente – mișcări involuntare ale corpului care sunt uneori însoțite de lipsa conștienței. Aceste crize apar în urma unui „scurt circuit” în creier. Efectele pot fi ușoare – o lipsă scurtă a atenției, sau severe – convulsii prelungite. Și frecvența poate varia – de la mai puțin de una pe an până la câteva pe zi.

Uneori oamenii experimentează crize care seamănă cu cele epileptice, dar nu sunt. Acestea poartă numele de crize psihogene și sunt cauzate de factori psihologici. Uneori apar în urma unui eveniment traumatic, alteori nu au o cauză clară. Singura investigație pe care vă puteți baza pentru a face diferența între cele două este EEG (electroencefalograma). Dacă în cazul epilepsiei crizele pot fi ținute sub control cu tratament adecvat sau intervenții chirurgicale, în cazul crizelor psihogene tratamentul constă, pentru moment, doar în terapie cognitiv-comportamentală. Este nevoie de mai multe studii pentru a descoperi și alte posibile modalități de a le trata.

Crizele psihogene reprezintă un subiect sensibil atât pentru pacienți, cât și pentru medici pentru că uneori pot apărea concomitent.