Încheierea sezonului rece nu marchează doar renașterea naturii, ci și începutul apariției nesuferitelor alergii de primavară. Cunoscute și sub denumirea de febra fânului sau rinită sezonieră, acestea sunt cauzate de alergenii din aer, cel mai frecvent polenul, și afectează milioane de oameni din întreaga lume în această perioadă.

Sezonul alergic poate debuta chiar înainte de schimbarea anotimpurilor și poate dura mai mult timp după o iarnă blândă, vremea atipic de caldă fiind propice pentru ca polenizarea să înceapă mai devreme. Zilele calde și uscate tind să aibă cele mai mari concentrații de polen, în special dimineața, la polul opus aflându-se zilele ploioase și umede.

Cum apar alergiile de primavară

Alergiile de primăvară sunt cauzate de alergenii din aer, care afectează predominant căile respiratorii, și apar prin contactul direct cu diferite tipuri de polen, plante și flori prezente primăvara.

“Alergiile de primăvară apar atunci când sistemul imunitar identifică drept periculoasă o substanță din aer, care este de obicei inofensivă, și răspunde la prezența respectivului alergen prin eliberarea de histamină, un mediator ce dilată vasele de sânge, declanșând cascada ce determină simptomatologia  reacției alergice”, explică doamna doctor, specialist dermatolog.

Simptome

Manifestările comune ale alergiilor de primăvară includ lăcrimarea ochilor, inflamarea sinusurilor, strănutul, tuse, senzația de mâncărime în cavitatea bucală, urechi, nas și gât.

Citește continuarea pe pagina urmatoare >>>